zakgeld

zakgeld

Yaniek heeft vanaf zijn 7e verjaardag een eigen bankrekening waar zijn zakgeld op werd gestort. Hij  had er eerst een mooie spaarpot met een digitale teller voor; als er veel in zat, werd het naar de bank gebracht.

Een mooie leeftijd om te beginnen met zakgeld is 6 jaar. Het is goed dat je kind leert om keuzes te maken. Is het geld op, dan is het op. Je kunt het maar 1x uitgeven en het is goed om dit al jong te leren.

 

Op zijn 13e kreeg Yaniek € 7,- per week en vanaf zijn 14e verjaardag € 8,- zakgeld per week. 

 

Yaniek mag zijn zakgeld besteden zoals hij zelf wil. We hebben wel de afspraak gemaakt, dat hij bij grotere bestedingen, er altijd eerst een nachtje over slaapt. Bijvoorbeeld voor games; de volgende dag is de eerdere impuls voor de aankoop vaak namelijk al weer voorbij. 

 

Vanaf 15 jaar heeft Yaniek een ander bijbaantje dan de krantjes bezorgen genomen.
Vanaf dat moment zou het zakgeld ophouden en zou hij zijn eigen geld gaan verdienen. Maar ik heb toch besloten € 8,- per week over te blijven maken wat hij mag opmaken zodat hij het geld wat hij met bijbaantjes verdient, kan sparen. Yaniek heeft dus een betaalrekening van het zakgeld, een spaarrekening van de bijbaantjes en een kleedgeldrekening waar de kinderbijslag op komt. 

 

Het is een fijn idee dat Yaniek al met geld kan omgaan en hopelijk later niet in financiële problemen gaat komen.