WECKEN

wecken

Wecken of inmaken

 

Ik ben een beginnende maar zeer enthousiaste weckster.

 

Het verschil tussen wecken (fermenteren) of inmaken is dat bij inmaken gebruik wordt gemaakt van een (conserveer)bewaarmiddel zoals (genoeg) suiker, azijn of alcohol. Wecken doe je als er niet genoeg conserveermiddel wordt gebruikt of bij bijvoorbeeld vleesgerechten. Wecken is nodig om te voorkomen dat de botulismebacterie ontstaat; door verhitting worden bestaande bacteriën gedood en door vacuüm trekken, komen er geen nieuwe bacteriën meer bij.

 

Wecken gebeurt met een weckpot (met inmaakring en weckklemmen of Hak-pot met ingebouwde ring in deksel) die in kokend water wordt geplaatst (water tot 3/4 van de hoogte van de pot) om ervoor te zorgen dat de weckpot vacuüm trekt (als het glas afkoelt). Hiervoor kun een weckketel gebruikt worden, maar ook een grote pan. In een grote pan leg je een doek of een rooster op de bodem van je pan. De inhoud van je weckpot moet dezelfde temperatuur hebben als het water in de weckpot; koude weckpotten in kokend water zetten is geen goed idee.

Er hoeven overigens slechts 2 klemmen tegenover elkaar op de deksel te worden vastgezet; geen 3. Dit omdat de lucht er uit moet kunnen om vacuüm te kunnen raken.

 

Ik gebruik een wecktrechter om de inhoud in de potten te doen zodat de randen van de steriele potten schoon blijven (niet door het eten worden geraakt). 


Naast steriele glazenpotten en schone weckpotringen, is het ook belangrijk dat je je handen zorgvuldig wast. Bij het plaatsen van de ring, moet je voorkomen dat er voedsel onder/op komt. Het water in de weckketel/pan moet tot aan driekwart van de bovenste weckpot komen (je kunt een theedoek tussen de potten leggen) zodat je kunt stapelen. Het water heeft ongeveer dezelfde temperatuur als de inhoud van de potten; dus nog warm in de potten, dan ook warm water in de weckketel/-pan.

De temperatuur en wecktijd zijn receptafhankelijk. De tijd loopt vanaf het moment dat het water kookt.

 

Haal de potten met een tang uit het hete water en laat de potten minimaal 12 uur op afkoelen voordat je de klemmetjes verwijdert (niet op z’n kop zetten). Je kunt na 12 uur testen of de pot stevig dicht zit, door de pot aan de deksel op te tillen. De lipjes van de rubberen ringen moeten naar beneden wijzen en de hakdekseltjes kun je horen klikken als ze vacuüm trekken. Je kunt ook controleren of de hakpotjes vacuüm zijn door ze in het midden in te drukken: als er niks gebeurt, zijn ze vacuüm. Als je wel een klik hoort als je de deksel indrukt, is je potje niet vacuüm. Probeer maar uit met een gekocht groentepotje uit de winkel en daarna als je het open hebt gemaakt en weer dichtdraait.

 

Een voordeel van wecken of inmaken, is dat je producten langer kunt bewaren dan in de vriezer (jaren op een donkere koele plek). Een ander voordeel is dat je geen stroom nodig hebt voor de diepvriezer. En dat je het voedsel (ongekoeld) mee kunt nemen (camping). Ook hoef je het voedsel niet eerst te ontdooien voordat je het gaat consumeren. De smaak blijft beter behouden. En het kan een heel leuk cadeau zijn om te geven. Of een fijn cadeau voor iemand die door ziekte, zorg of andere drukte niet zelf kan koken.

 

Wij wecken en maken in omdat het naast leuk en gemakkelijk (tijdbesparing) ook kostenbesparend is. Je koopt het goedkoop tijdens het seizoen, maakt grotere hoeveelheden, gebruikt  geen stroom voor de vriezer om het eten lang te bewaren en je gaat minder snel afhaalmaaltijden halen omdat je je eigen voorraad in huis hebt. Het beste is natuurlijk een volle ketel te wecken. 

 

De bekendste voorbeelden van inmaken zijn jam, siroop (aardbeien, vlierbessen, zwarte bessen etc.), compote, appelmoes, stoofperen, tafelzuur (augurken of piccalilly) en boerenjongens.

 

Wecken kun je bijna alles. Bekendste voorbeeld is denk ik pastasaus, groenten (asperges etc.), maar je kunt ook complete stamppotten met vlees wecken (minimaal 2 of liefst 3 cm van de rand af blijven), of alleen stoofvlees of soepen.

 

Met vlees moet je 2 uur wecken op 100 graden.

 

Ik heb een weckketel aangeschaft maar snapte niet waarom de inhoud van mijn potten niet mooi borrelden zoals van de anderen. Ik weet inmiddels dat de inhoud heet in de potten moet, waarna in ongeveer net zo heet water de ketel in gaan. Ik weckte eerder in de automatische weckketel met koude pastasaus en dan werd het binnenin niet meer zo heet. 

 

Ik heb het WECK-Inmaakboek gekocht waar ik veel heb uitgehaald en ik lees mee met de Facebookgroep 'Wecken is Hip' waarin heel veel ideeën worden gedeeld en vragen gesteld kunnen worden. Je kunt ook een weckcursus volgen bij dames die ontzettend veel weck-ervaring hebben; je gaat dan met volle weckpotten naar huis. 

 

Let op dat je het geweckte eten altijd minimaal 3 minuten goed verhit voordat je het eet (dit kan in een pan of in de magnetron).