Douchen
Yaniek en ik gaan steeds bewuster om met water. We realiseren ons dat het niet vanzelfsprekend is dat we altijd over lekker drinkwater kunnen beschikken. In veel landen is dit niet het geval en ook in Nederland worden droogtes extremer en is de watervoorraad niet oneindig.
Maar behalve dat we duurzaam met water willen omgaan en dus onze CO2-voetafdruk willen verminderen, kost met name warm water ook geld: niet alleen het waterverbruik maar ook het gas wat nodig is om het te verwarmen.
Wij hebben een bad in huis, maar gebruiken nagenoeg uitsluitend de douche; een bad vullen kost bijna 2x zoveel water en energie dan douchen.
Volgens de gegevens van het Nibud:
Douchen (9 min.) kost: 65 liter warm water
Een bad kost: 120 liter warm water per keer
Dat realiseerden we ons niet zo zeer; dat we 65 literflessen drinkwater per douchebeurt gebruikten (of 120 per badbeurt).
Wekelijks douchen in plaats van in bad gaan zou per persoon jaarlijks ruim 4.000 liter (drink)water en bijna 20 m3 gas besparen (totaal € 20,- p.p. per jaar, prijspeil 2021: uitgaande van 1x per week 5 minuten douchen in plaats van in bad gaan (Nibud rekent hier niet met 9 minuten en gaat er vanuit dat dan 1x week een bad werd genomen). Dit deden wij dus al; douchen in plaats van in bad gaan.
Maar met douchen kunnen wij nóg een besparing behalen, namelijk door de douchetijd te verkorten. Dit geldt voor de ene hier in huis wat meer dan voor de ander ;-).
Met 5 minuten douchen in plaats van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas (€ 70 prijspeil 2021 volgens Nibud).
Wij hebben daarom een douchetimer gekocht die op ooghoogte op de muur hangt. Het is nu sport om klaar te zijn met douchen voordat de timer afgaat. Als de haren ook gewassen worden, is wat langer tijd nodig om de shampoo uit te spoelen en streven we naar 5 minuten per douchebeurt. Zonder het wassen van de haren moet 3 minuten ook kunnen; we gaan het meemaken.
Deze douchetimer moet overigens niet in de douche(cabine) zelf worden gehangen omdat het water of de stoom ervoor kan zorgen dat de zuignap niet blijft kleven. Verder moet de douchetimer op een helemaal gladde tegel worden bevestigd (tegel zonder reliëf).
Een andere besparing zou kunnen zijn om de douche uit te zetten tijdens het inzepen en het haren wassen, maar dat is denk ik voor de echte bikkels. Wij laten de douche wel gewoon doorlopen maar zepen gewoon maar wat sneller in en stappen tijdens het inzepen wel half onder de straal uit.
Het duurt even voordat het water warm wordt, je kunt het water opvangen en het gebruiken om de planten water mee te geven. Het is zonde om het weg te laten lopen. Je loopt alleen even met een emmer door je huis :-).
Onze volgende duurzame douchebesparende aankoop wordt waarschijnlijk een waterbesparende douchekop van Grohe met een laag waterverbruik van 5,7 liter per minuut wat een besparing tot 50% minder water dan een normale douchekop zou moeten kunnen opleveren, maar je moet ook de oude slang vervangen. De terugverdientijd zou 1 jaar zijn. Hier gaan we ons eerst nog eens goed in verdiepen.
Tandenpoetsen
Het beste is om aan de wastafel tanden te poetsen en niet onder de douche.
Draai de kraan tijdens het tandenpoetsen dicht. Nu was ik ervan overtuigd dat ik dit natuurlijk al deed, totdat de afvoer van de wastafel in de badkamer een keer verstopt raakte en ik tijdens het poetsen het water zag stijgen. Iedere keer tijdens de verstopping vroeg ik me af waarom ik de kraan niet dicht doe nadat ik water over de tandpasta heb gedaan voordat ik ga poetsen. Maar blijkbaar is dit een onbewuste gewoonte en geen om erg trots op te zijn. Het is dus onnodig om de kraan te laten lopen tijdens het poetsen.
Toilet
Voor de meeste toiletbezoeken kan de bespaarknop of de spoelonderbreker van het toilet worden gebruikt; hiermee bezuinig je minimaal 3 liter water per wc-bezoek. Ook een toiletspoeling kan lekken. Je kunt nagaan of er waterlekken in je huis zijn door te beginnen met alle water in je huis af te sluiten en daarna je watermeter te controleren.
Lekkende kraan
Repareer een lekkende kraan zo snel mogelijk. Ook al denk je misschien dat het maar een paar druppels zijn die je ziet vallen, verbruikt een lekkende kraan in een jaar tijd toch gauw zo'n 2.000 liter water (2.000 literflessen drinkwater). Vaak is het al op te lossen door het 'leertje' te vervangen.
Planten in de tuin water geven
Het water wat overblijft bij het koken kun je bij de planten gooien in plaats van weggooien in de gootsteen. Laat het wel even afkoelen voordat je het in een gieter doet. De planten water geven
met een gieter in plaats van met een tuinslang, bespaart ook water. Een tuinslang verbruikt al snel 18 liter water per minuut.
Geef planten beter wekelijks wat meer water in plaats van iedere dag een beetje. Dit scheelt water, maar je planten worden er ook sterker van en ze houden het water beter vast. Ook door het
verrijken van de bodem door blad- en snoeiafval te laten liggen krijg je gezonde planten die minder water nodig hebben en het zorgt ervoor dat het water minder snel verdampt.
Het beste geef je 's ochtends vroeg of 's avonds de planten in de tuin water omdat de zon overdag het water snel kan laten verdampen en de waterdruppels als een vergrootglas kunnen werken
waardoor de bladeren kunnen verbranden.
Een druppelirrigatiesysteem is ook een idee; hiermee komt het water precies waar het terecht moet komen. Of je kunt met twee terracottapotten een waterreservoirtje maken dat je ingraaft; deze zorgt ervoor dat het water geleidelijk aan de planten wordt afgegeven. Onze vroegere overburen hadden prachtige hortensia's staan, waarbij de hortensia's van de rest van de straat totaal verbleekten. Zij hadden bij de hortensia (al 40 jaar geleden) terracottapotten ingegraven.
Wij gaan sparen voor een mooie smalle regenton waaraan een slang kan worden bevestigd of een gieter onder kan worden gezet. Zo kunnen we de tuin water geven met regenwater en hoeven we er geen drinkwater voor te gebruiken.
Ecostand vaatwasser en wasmachine
Als je machine een eco-knop heeft, scheelt dit ook veel water en energie. Draai alleen volle machines.
Regenwatersysteem
Er zijn ook regenwatersystemen te koop waarmee 50% drinkwater kan worden bespaard; het water wordt via het dak of de regenpijp opgevangen en het water wordt opgeslagen in een waterzak in de kruipruimte van je huis. Het regenwater wordt gebruikt voor het doorspoelen van het toilet, de tuin sproeien of misschien zelfs ook voor de wasmachine. Hier hebben wij nog geen ervaring mee, maar misschien ooit nog eens. Het lijkt ons wel een mooi idee.
Waterbespaarders
Het initiatief Waterspaarders.nl wordt ondersteund door Prinses Laurentine. Als je je kind ook enthousiast wilt maken voor het besparen van water, is het misschien leuk om je kind als WaterSpaarder aan te melden bij: www.waterspaarders.nl
Vergeet niet de fijnste pagina's te delen! ;)