Voedselverspilling

voedselverspilling

Voedselverspilling is ontzettend jammer en er wordt ook onnodig veel CO2 door uitgestoten.

 

Per persoon verspillen we in Nederland gemiddeld ruim 34 kilo voedsel per jaar. Dit is natuurlijk veel te veel.

 

Als consument kun je hier zeker zelf ook wat tegen doen. Dit is goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

 

In Nederland gebeurt er gelukkig al van alles om voedselverspilling tegen te gaan. En zijn we al minder voedsel gaan verspillen. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Het is een kwestie van anders met voedsel omgaan.

 

De laatste jaren zijn verschillende initiatieven genomen:

  • De Verspillingsfabriek maakt soepen en sauzen van restjes groenten die ze o.a. ophalen bij McDonald's of van overgebleven groenten van telers. Deze soepen en sauzen worden vervolgens verkocht in supermarkten; www.deverspillingsfabriek.nl
  • (Gratis) Too good to go app: www.toogoodtogo.nl
    Hiermee red je eten van de vuilnisbak en betaal je een stuk minder voor prima voedsel. Zie ook onze tip: too good to go

  • (Gratis) app Verspillingsvrijecoach www.milieucentraal.nl/verspillingsvrij
    Deze app geeft je inzicht in hoeveel voedsel jij verspilt en leert je bijvoorbeeld op maat te koken (afgepaste hoeveelheid rijst of pasta bijvoorbeeld). Je krijgt allerlei tips hoe je voedselverspilling kunt tegen gaan. En je vindt er recepten met restjes.