Vlierbloesemchampagne

vlierbloesemchampagne

Hoe leuk om cadeau te geven. Het kost bijna niets en het effect is super leuk. Bij het openen van de fles, komt er heuse champagnerook af. Behalve dat is het ook leuk om zelf te maken.

Begin tot half juni kun je vlierbloesem vinden langs slootjes, rivieren, in de berm, in weilanden, in bossen, parken, maar ook in gemeente-plantsoenen. Het is een hoge struik of een kleine boom met witte trossen vanaf eind mei tot en met eind juni. De witte bloemschermen ruiken (tot bedwelmend) zoet. Als ze doorns hebben, sta je bij de verkeerde struik.

Je kunt het beste vlierbloesem ’s ochtends op een droge dag plukken. Ik knip de schermen met een tang of schaar af. Kijk eerst even of er geen beestjes in zitten maar ga er niet mee schudden, want dan schud je het stuifmeel eruit. Neem de witste schermen (deze zijn het verst).

 

Je mag voor eigen gebruik wildplukken. Liefst dus niet met een ladder de hele struik leeg knippen, want dan komen er geen vlierbessen voor de vogels meer aan. Er staan overal vlierbomen genoeg.

 

Bij thuiskomst leg ik de schermen even buiten zodat de beestjes eruit kunnen lopen. Daarna gaan ze in een pan met water. Maar ze kunnen ook eerst in de diepvries zodat je later de steeltjes gemakkelijker kunt verwijderen (maar niet te lang omdat de smaak dan achteruit gaat).  Etiketten kun je zelf printen op gewoon papier en dan met een beetje melk op de fles plakken.

 

Ingrediënten:

  • 12 vlierbloesemschermen
  • 4 liter water
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 600 gram fijne kristalsuiker
  • 1 citroen
  • Stevige beugelflessen (van Grolsch schijnen ook goed te zijn)

 Zo maak je het:

  • Laat de beestjes uit de bloemenschermen lopen.
  • Knip de groene stelen weg
  • Giet 4 liter water in een pan en doe daar de vlierbloesemschermen bij
  •  Voeg 2 eetlepels witte wijnazijn en 600 gram suiker toe
  • Pers de citroen uit en voeg de sap toe
  • Roer alles even door
  • Laat het 24 uur trekken 
  • Zeef het mengsel door een schone theedoek (hier word ik heel Zen van)
  • Schenk het vlierbloesemmengsel in schone flessen met een beugeldop
  • Vul de flessen niet te vol, want er komt door het gistingsproces flinke druk op te staan; ze kunnen ontploffen (en ja, dat is bij ons ook gebeurd dus tijdens het vervoer een goede plastic tas er omheen)

 

Smakelijk en/of veel plezier met weggeven!