KOOPZEGELS

koopzegels

Koopzegels ouderwets?

 

Nou nee, juist helemaal van deze tijd nu je op de bank 0,00% rente op je spaartegoed ontvangt!

 

Volgens mij geeft de Plus de meeste rente over de koopzegels, namelijk 50%.

 

Voor iedere euro aan boodschappen, koop je voor 2 cent een PLUSpunt. Met 200 PLUSpunten is je spaarkaart vol (dus na € 200,- boodschappen doen bij de Plus). Je hebt dan voor € 4,- koopzegels gekocht (200 x 2 cent). Dit betekent dat als je boodschappen voor bijvoorbeeld € 20,- bij Plus koopt, je 20 PLUSpunten koopt voor € 0,40 extra; op je kassabon staat dan niet € 20,- maar € 20,40.

 

Bij inlevering van de volle spaarkaart, ontvang je € 6,- en heb je € 2,- verdiend met je € 4,- gekochte koopzegels (de helft van € 4,- is € 2,- erbij is 50% rente over je geld wat je binnen een maand kunt krijgen en je daarvoor dus niet eerst een jaar op de bank hebt hoeven staan).

 

Nou is Plus niet de allergoedkoopste supermarkt, maar ze hebben vaak 1+1 gratis producten die ik graag op voorraad heb, dus ik haal er toch best vaak wat. Ook voor het gratis jaarlijkse boodschappenpakket tussen december en februari ter waarde van € 50,- doe ik dan wat vaker daar mijn boodschappen, maar dan moet je wel voor € 750,- boodschappen doen en/of vragen of je de boodschappenzegels van je voorgang(st)er mag hebben, die ze niet hoeft :-).

 

Albert Heijn heeft naast koopzegels ook airmiles: bij iedere bestede € 2,50 ontvang je 1 airmile die je kunt inwisselen bij Albert Heijn voor € 0,005 (een halve cent) is 0,2% korting op je boodschappen. 

 

Iedere supermarkt heeft andere voorwaarden (hoeveel rente ze geven) en sommige supermarkten doen niet aan koopzegels. Rente over koopzegels:

 

Supermarkt Rente over koopzegels
Plus 50% rente
Albert Heijn 6% rente
Jumbo 4% rente
Coop 4% rente
Vomar 4% rente
   

Nu is 4% een stuk minder dan 50% maar het is altijd nog meer dan 0,00% over je spaargeld op de bank.

 

Bij Poeisz supermarken in het noorden van het land hoef je geen zegels te kopen, maar krijg je ze CADEAU bij iedere € 2,50 aan boodschappen. Een volle kaart met 100 zegels levert € 2,50 contant op (of gratis producten).

 

Andere supermarkten die ook een klantenbindingsysteem van koopzegels hebben, zijn mij niet bekend (Emté had ze ook maar is overgenomen door Jumbo en Coop). Lidl heeft wel soms een boodschappenmeter waarmee je € 1,- korting en gratis producten kunt krijgen. Jumbo heeft momenteel met de Jumbo Extrapas af en toe de actie dat je bij 1.000 punten € 5,- korting kunt krijgen op je boodschappen in plaats van gratis boodschappen of uitjes te kiezen. Deze € 5,- korting krijg je dus ook gratis (heb je niet eerst koopzegels voor hoeven kopen). Albert Heijn heeft nu ook een soortgelijk spaarpuntensysteem als Jumbo.

 

Kopen bij goedkopere supermarkten zonder koopzegelspaarsysteem is waarschijnlijk onderaan de streep voordeliger dan het krijgen van rente over de koopzegels, maar als je toch bij de winkelketen komt waar je koopzegels kunt kopen, dan is het mooi meegenomen. 

 

Maar als je dus koopzegels koopt, wil je ze dan het liefste opplakken of digitaal? 

 

Het voordeel van digitaal vind ik dat de kassière zich niet kan vergissen (in de haast verkeerd telt) en je kunt ze niet kwijtraken (supermarkten gokken er denk ik op dat je ze kwijtraakt of vergeet in te wisselen). Het nadeel van digitaal is dat je je inlog kunt kwijtraken en je zou gehackt kunnen worden. Maar je kunt de volle spaarkaart ook steeds uit laten keren zodat je het tegoed niet op laat lopen (het tegoed meteen verzilveren).

 

Wat kun je doen met het tegoed op de volle spaarkaart(en):

 

  • Je kunt een volle spaarkaart inwisselen voor korting op je boodschappen.
  • Maar je kunt deze ook sparen voor als je een keer ‘maand’ overhoudt (in plaats van aan het einde van de maand geld overhoudt) om er je boodschappen van te betalen. Ik gebruikte hier eerder bijvoorbeeld ook wel eens mijn airmiles voor; om mee te tanken. 
  • Wat je ook kunt doen, is de volle spaarkaarten sparen om een keer uit eten te gaan, of wat wij altijd deden, een potje maken voor op vakantie (om excursies en uit eten gaan op vakantie te betalen). Wij hadden in een jaar tijd bijna € 100,- gespaard van de koopzegelspaarkaarten en namen dat mee op vakantie.

 

Natuurlijk is het voor iedereen verschillend hoe de opgeleverde koopzegels te besteden, maar zo’n kans op een hoge rente kun je naar mijn mening eigenlijk niet laten lopen.