gasbesparing

gasbesparing

Thermostaat
Het is fijn om een thermostaat in huis te hebben waarmee je een programma kunt instellen zodat je niet vergeet om de verwarming lager te zetten als je naar het werk of naar bed gaat.

 

Milieu Centraal adviseert om de thermostaat 's nachts op 15 graden te zetten: hiermee zou je 180 euro per jaar kunnen besparen.

 

's Nachts heb je geen verwarming nodig en je slaapt ook beter in een koele slaapkamer. Een ouderwetse kruik in je bed leggen voordat je (kind) gaat slapen kan een idee zijn als het erg koud is.

 

Douchen of in bad
Met douchen verbruik je veel minder gas dan met het nemen van een bad. Gebruik een douchetimer om je gasverbruik onder controle te houden. Zie ook onze tip waterbesparing (je bespaart hiermee namelijk niet alleen water maar ook gas). 

 

Deuren en ramen
Je doet er goed aan om bij de voordeur een tochtstrip te maken als er een kier zit en als je een brievenbus in de voordeur hebt, hierin een borstel te plaatsen. Ook bij ramen kunnen kieren zitten waar je een tochtstrip kunt plaatsen.

Als je je in de huiskamer bevindt en de verwarming in de huiskamer aan hebt, laat je de deur naar de gang uiteraard dicht, omdat je anders onnodig de gang en het trappengat onnodig aan het verwarmen bent. Verwarm alleen ruimtes waarin je aanwezig bent; de verwarming kan in de overige ruimtes dichtgedraaid blijven.

 

Radiatorfolie

Je kunt achter de radiatoren folie aanbrengen waardoor de warmte niet naar de muur gaat, maar wordt teruggekaatst. Ik heb dit zelf nog niet uitgeprobeerd.

 

Duurzame grote veranderingen

Een zonneboiler of warmtepomp, isoleren etc. zijn uiteraard ook mogelijkheden om het gasverbruik terug te dringen. 

 

Koken op gas

Wij gebruiken de EcoStoof zodra een pan aan de kook is gebracht. Ik weet niet hoeveel dit scheelt, maar alle beetjes helpen denk ik.