ENERGIEleverancier

energie

Overstappen naar andere energieleverancier
Wij zaten de afgelopen 4 jaar met een variabel tarief naar tevredenheid bij Greenchoice; duidelijke app, geen verrassingen dus helemaal prima.

 

Totdat we in september 2021 net als zoals zoveel Nederlanders werden geconfronteerd met een bijbetaling van € 200 vanwege de gestegen energietarieven. We hebben een slimme meter en betaalden € 123 per maand en waren andere jaren gewend aan het einde van het jaar geld terug te krijgen. 

 

Ik wil graag vaste maandlasten en heb een offerte voor een 3-jaarscontract bij Greenchoice opgevraagd met 2 gratis windvangers die per jaar minimaal € 56 korting op de stroomrekening zouden moeten gaan opbrengen. Dit zijn een soort aandelen op een windmolen van Greenchoice en staan dus niet bij je thuis. Volgens de offerte zou de maandnota € 60 hoger gaan uitvallen de komende 3 jaar (we zouden dus € 720 per jaar meer moeten gaan betalen met het vaste contract bij Greenchoice voor de stroom en het gas).

 

Daarna heb ik via Google diverse energievergelijkers gevonden en daarmee energiecontracten vergeleken met de offerte van Greenchoice door hetzelfde stroom- en gasverbruik per jaar in te vullen.

 

Diverse energieleveranciers bieden een nieuwe klantenkorting (welkomstbonus), die heel hoog lijkt, maar die per maand of pas aan het einde van het contract wordt uitgekeerd. Ik kwam uit op een besparing van € 10 per maand wat toch € 120 per jaar betekent op mijn offerte bij Greenchoice. 

 

Hier zou ik ook op uitkomen bij Essent, mijn oude energieleverancier vóór Greenchoice (dus € 10 per maand lager dan bij Greenchoice), maar Essent heeft ook nog een gratis klantprogramma 'Thuisvoordeel' waarmee je als nieuwe klant 5% korting op het stroomtarief ontvangt, dus nog bovenop het lagere maandbedrag (van € 10 lager). Dit gaat niet om een heel hoog bedrag, maar is toch meegenomen. En Essent heeft verder een Airmilesprogramma en andere kleine cadeautjes. 

 

Ik heb naar Essent gebeld om het precies uit te laten rekenen en ik kwam daarna op een nog gunstiger contract, namelijk een 'Altijd Dal contract' waarmee je altijd het daltarief ontvangt. Ik zou als 'oude klant' ook 10% vaste klantenkorting op het stroomtarief te ontvangen omdat ik eerdere jaren klant bij Essent ben geweest (in plaats van 5% voor het nieuwe klantprogramma maar dit werd later toch niet toegepast en bleek een vergissing van de medewerkster van Essent te zijn).

Toch leverde één telefoontje ons een korting op een 3-jarig contract op van € 15 per maand (€ 180 per jaar die gespaard kunnen worden voor zonnepanelen). Dit is een voorbeeld van onze situatie; de situatie kan voor jou heel anders zijn. Maar ik raad aan om altijd ook even ergens anders te shoppen. Het overstappen wordt voor je geregeld, voor het opzeggen hoef je niets te doen.

 

Wij zijn dus overgestapt naar Essent. En uiteraard is het ook een 'Groene Stroom contract'. Daar heb ik altijd voor gekozen en dat blijf ik ook zeker doen. 

 

Essent heeft een app of inloggen op mijn Essent, waar je het maandtarief zelf kunt bijstellen. En je kunt zelfs je voorkeur voor de betaaldatum met de app regelen: begin van de maand, halverwege of einde; wat in jouw situatie het fijnste uitkomt. 

 

Wij weten dus wat onze kosten maximaal zullen zijn de komende 3 jaar. Een fijne gedachte. Hoewel variabel waarschijnlijk uiteindelijk zeker goedkoper zal blijken te zijn, vinden wij de zekerheid van vaste lasten erg prettig. 

 

Goed om te weten dat je 14 dagen bedenktijd krijgt, mocht je toch spijt krijgen van je beslissing. En dat als je het contract open mocht willen breken (bijvoorbeeld omdat de tarieven erg dalen), de contractbreuk je maximaal € 150 kost wat soms door de nieuwe energieleverancier wordt betaald. 

 

Tot slot ook leuk om te vermelden: Essent biedt een duurzame lening voor zonnepanelen tegen een lage rente aan zodat je hier niet niet zelf in hoeft te investeren. 

 

Ik beveel zeker aan om ook eens rond te kijken. Dit word je heel gemakkelijk gemaakt op internet en een telefoontje daarna is ook zo gepleegd. Dit gaan we over 3 jaar ook zeker weer doen.