duurzaam

duurzaam

Duurzaam betekent onder meer 'geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast'.

 

Wij proberen ook duurzaam te leven.

 

ASN bank

Yaniek heeft zijn bank- en spaarrekeningen bij ASN Bank, een duurzame bank.

 

Plastic

We proberen zo min mogelijk plastic te gebruiken (stukken zeep om haren te wassen i.p.v. in plastic flesjes, eigen tas mee naar de winkel en waterflesje/thermosflesje mee naar school en het werk). In plaats van plastic zakjes papieren boterhamzakken (bijvoorbeeld van Jumbo huismerk XL 60 stuks voor € 1,45).

 

Milieustraat

We scheiden het afval en brengen kapotte elektrische apparatuur en gebruikte zonnebloemolie naar de milieustraat. 

 

Batterijen

Batterijen verzamelen we in een bakje en gaan in de batterijenbak bij de supermarkt. Let op dat je deze niet in een keukenlade los verzamelt, omdat ze kunnen gaan oxyderen. 

 

Geen verspilling van eten

We gooien zo min mogelijk eten weg. Eten met een korte houdbaarheidsdatum staat vooraan in de koelkast zodat we deze niet vergeten. Met een vacumeerapparaat kun je eten 5x langer houdbaar houden in de koelkast of diepvries. Als we groenten overhouden, vriezen we het in en sparen het op om er later groentesoep mee te maken. Zie ook onze tip "voedselverspiling". 

 

Kleding

We kopen kleding die we echt nodig hebben (de kledingindustrie veroorzaakt ook CO2-uitstoot). Nog bruikbare kleding waar we uitgegroeid zijn, gaat naar kennissen of naar de kledingcontainer. Of ruilen we.

 

Mobiele telefoon

We kopen alleen een nieuwe mobiele telefoon als we deze echt nodig hebben, niet om de 2 jaar een nieuwe omdat het abonnement afgelopen is. 

Groene stroom

We hebben altijd al groene stroom. Vanaf dat ik op mezelf ging wonen. Eerst bij Essent en nu bij Greenchoice. Greenchoice is heel klantvriendelijk. 

Verlichting

We doen de lichten uit als we niet in de kamer zijn. We hebben alleen maar led-lampen (die zuinig zijn). We laten geen opladers in het stopcontact zitten en halen de stekker uit het koffieapparaat als het niet gebruikt wordt (om sluipverbruik tegen te gaan). Het is handig om meerdere apparaten op een stekkerblok met schakelaar aan te sluiten zodat daarmee alle apparaten tegelijk worden uitgeschakeld.

Water

We douchen niet langer dan nodig is. Als de huidige douchekop versleten is, kopen we een waterbesparende, hoewel er eentje met verlichting ook wel gaaf is. 
Let op als je een druppende kraan hebt; hieraan gaat ongemerkt heel veel water mee verloren (jaarlijks 2.000 liter). Probeer deze zo spoedig mogelijk te repareren.

We geven onze planten in de tuin niet vaak water. Het is beter voor je planten en gras om deze niet te vaak water te geven; één keer per week sproeien helpt om je planten sterker te maken en beter te wortelen. Je hoeft niet zo lang te sproeien. Je kunt waterbesparende sproeiers en kranen in je tuin aanleggen. Met een kwartier sproeien, gebruik je al snel 100 liter drinkwater. 

Als we warm water uit de kraan nodig hebben, vangen we het eerste koude water op en geven dit aan de planten. 

We gebruiken altijd de ecostand van de vaatwasser; dit scheelt ongeveer 50% in watergebruik en stroomgebruik.

 

Regenton

We sparen voor een mooie regenton (die overigens door de Gemeente wordt gesubsidieerd) waar we planten op kunnen zetten en een tuinslang op aan kunnen sluiten. Hiermee bespaar je jaarlijks ook al gauw honderden liters drinkwater. 
Je kunt met het regenwater ook je ramen lappen; het schijnt dat het ook minder strepen geeft. 

 

Zonnepanelen en een auto op elektriciteit

We laten de auto zo veel mogelijk staan en gaan lopen of fietsen (dit geldt wat meer voor mij dan voor Puber :-). Maar we hebben wel echt een auto nodig. We sparen voor zonnepanelen en hopen later als we groot zijn :-) over te stappen op een auto op elektriciteit in plaats van benzine. 

Minder duurzaam

Reizen is natuurlijk milieuvervuilend, maar dat doen we niet zo vaak.

Ook zouden we uit duurzaam oogpunt beter vegetarisch kunnen gaan eten.