BOODSCHAPPEn

boodschappen

Het lijkt een inkoppertje hoe je voordelig boodschappen kunt doen; toch zie ik om ons heen dat mensen door tijdgebrek of door gewoontes veel meer geld dan wij uitgeven aan boodschappen.

 

Als je zonder focus naar de supermarkt gaat, zijn impulsaankopen heel verleidelijk en je gaat al snel met een volle dure boodschappentas weer naar huis.

 

Ik heb een paar simpele tips op een rijtje gezet hoe wij voor minder dan € 50 per week (voor 2 personen) boodschappen doen.

 

Het is misschien even omschakelen, maar binnen een mum van tijd weet je niet beter meer en kun je geld besparen op de boodschappen.

 

Tips:

  1. Maak vooraf thuis een boodschappenlijstje; het beste is een planning voor de hele week zodat je bepaalde ingrediënten voor meerdere dagen kunt gebruiken. Door te streven naar 1x per week boodschappen doen, voorkom je impulsaankopen en houd je ook nog tijd over. Maar als je liever iedere dag wilt koken waar je op dat moment zin in hebt, bepaal dan een maximum bedrag per dag.
  2. Kijk of je het nodig hebt en misschien niet nog in de (koel)kast hebt staan.
  3. Ga op zoek naar aanbiedingen, maar koop alleen wat je nodig hebt, niet omdat het in de aanbieding is. Je vindt de aanbiedingen thuis op de apps van de supermarkten of in de folder. 
  4. Bekijk vooraf op de app van je supermarkt of op hun website wat het gaat kosten (is het binnen je budget).
  5. Bij de ene supermarkt ben je duurder uit dan bij de andere; wij kopen 1x per week alle boodschappen meestal bij Lidl en halen alleen bij als het echt nodig is of ergens anders een mooie aanbieding is.
  6. Koop en kook zoveel mogelijk voor 2 of meer keer; 1 portie voor de vriezer zodat je de daaropvolgende week een dag voor 1 dag minder hoeft te kopen en te koken. Of als je dat niet erg vindt voor 2 dagen achter elkaar hetzelfde eten. Wij maken ook vaak meer om daarna te wecken. Zie ook onze tip wecken.
  7. Huismerken zijn vaak veel goedkoper dan de merkproducten en zijn meestal net zo lekker. Het scheelt ons in ieder geval elke week heel veel geld. Zie ook onze tip huismerken.
  8. De budgetproducten staan vaak onder in de schappen (dus niet op ooghoogte) dus kijk ook even wat lager in de supermarkt.
  9. Weet je of je supermarkt een 'red deze producten van verspillingsbak' heeft en waar deze staat? Als je daar iets uit meeneemt wat niet op je lijstje stond, kan er misschien iets anders vanaf.
  10. Ga niet met de auto boodschappen doen (benzinekosten en milieu). Ook omdat je lopend of op de fiets minder meeneemt.
  11. Ga zonder kinderen naar de supermarkt; dat scheelt een boel in je mandje en je bent veel sneller door de winkel heen.
  12. Neem wel je eigen boodschappentas mee :-) (scheelt je geld omdat je er geen hoeft te kopen en het is beter voor het milieu).
  13. Op de markt is het ook voordelig shoppen, vooral aan het einde van de dag. 
  14. Kijk in de Too good to go-app of je boodschappen van verspilling kunt redden (en eet zelf lekker met heel veel korting).
  15. Ten slotte ook handig: ideeën (voor recepten) kun je natuurlijk vinden op onze site met de prijs per persoon erbij vermeld en hoe je het maakt: vind je hier.