BIJBAANTJES KIDS

bespaartips

 

Bijbaantjes kinderen 13 t/m 15 jaar

 

Yaniek weet al vanaf zijn 14e dat hij zich vanaf zijn 18e verjaardag helemaal zelf zal moeten bedruipen, ook als hij dan studeert. Vanaf zijn 18e jaar ontvang ik namelijk geen kinderbijslag meer voor hem en stopt het kindgebonden budget. Hij moet dan voortaan echt zelf alles betalen. Dat doet hij nu eigenlijk al, op de € 8,- zakgeld per week na die hij van mij krijgt. Van de kinderbijslag koopt hij namelijk kleding en spaart hij ook al voor zijn kleding als hij 18 wordt.

 

Vanaf 13 jaar
Wij hadden vanaf zijn 13e gedurende twee jaar t/m z’n 14e een krantenwijkje van een lokale krant waarvan Yaniek zijn zakgeld had en waarvan we alvast spaarden voor zijn rijbewijs. Dit levert per maand (afhankelijk van het aantal extra folders) ongeveer tussen € 40,- en € 50,- op.  Dat is € 500,- per jaar exclusief de kerstwensen (is ook ongeveer € 300,-). Met € 800,- per jaar zouden we 3 jaar kranten hebben moeten rondbrengen (kost 2 uur tijd per week) om het rijbewijs bij elkaar te sparen. Ik hielp Yaniek wel flink mee. In de vakanties vielen we soms ook in om folders voor Spotta rond te brengen, maar dat waren best zware pakketten. 

 

Een krantenwijk 's ochtends of alleen op zaterdag (landelijke kranten) kan pas vanaf 15 jaar. Het uurloon is dan beduidend hoger en op zaterdag geldt een toeslag. Dit vinden wij erg zwaar werk (veel zwaarder nog dan de folders van Spotta), het is ook heel vroeg opstaan en voor het rondbrengen van de landelijke kranten heeft Yaniek dus niet gekozen. 

 

Op een schooldag mag je als 15-jarige maximaal 2 uur werken. Per schoolweek maximaal 12 uur; per vakantieweek 40 uur (maximaal 8 uur per dag). Een 15-jarige mag maximaal 6 vakantieweken per jaar werken, met een maximum van 4 aaneengesloten weken. 

 

Vanaf 15 jaar mag je, naast het voorgenoemde landelijke kranten rondbrengen, zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen zoals:

 

  • Vakkenvullen bij de supermarkt; bij de grote supermarktketens kun je naast het salaris korting op de boodschappen ontvangen, maar de hoogte verschilt per vestiging (of het een franchisenemer is). Op zondag ontvang je weekendtoeslag; voor hetzelfde werk als op zaterdag, dus dat is mooi meegenomen. 
  • Vakkenvullen bij een drogist of bouwmarkt (een vrachtwagen lossen hoort hier neit bij).
  • Lichte magazijnwerkzaamheden zoals bijvoorbeeld bij de ANWB-winkel. 
  • Je mag lichte werkzaamheden in de landbouw verrichten zoals groenten en fruit plukken, lichte oogstwerkzaamheden of kleine dieren voeren.
  • Werken in een spoelkeuken in de horeca. Wel maar 1 dag in een weekend; in de vakantie mag het vaker. Het is gebruikelijk dat de fooien ook met de spoelkeuken worden gedeeld.  
  • Ook werken in de bediening is mogelijk als ze er tenminste geen alcohol schenken (zoals snackbars, foodtrucks, kantines of restaurants zonder alcoholvergunning). 
  • Werken bij McDonalds; hier begin je met het afnemen van de tafels. Het uurloon ligt boven het minimum en je kunt bijna altijd wel aan de slag. 
  • Je mag lichte werkzaamheden verrichten op een manege, camping of in een speeltuin, pretpark, bowlingcentrum of een museum.
  • Ik ken een 15-jarige die bijvoorbeeld worstenbroodjes maakt; er is veel te vinden als je even rondkijkt.

Zware dingen tillen en vrachtwagens lossen mag dus niet.

 

Vanaf 16 jaar is er veel meer mogelijk en mag je bijvoorbeeld kassawerkzaamheden doen of oberen of bij een schoonmaakbedrijf weken. Maar kun je ook als mystery shopper voor SmartSpotter aan de slag (en zelf je tijd indelen wat handig is in toetsweken). Zie ook onze tip SmartSpotter. 

 

Let op: Check altijd of je kind een jaaropgave ontvangt en misschien via de aangifte van de inkomstenbelasting (loon)belasting terug kan ontvangen. Hiervoor heeft je kind een eigen DigiD nodig.

 

Ik vind het fijn dat mijn zoon al van jongs af aan leert dat er niks mis mee is om te werken voor je geld en zo ook de waarde van geld leert kennen. Het is een goede ervaring en hij leert ook veel mensen kennen. Hij krijgt wat extra beweging en de gametijd wordt zo ook mooi verkort ;-).