Bespaartips

bespaartips

Enkele tips die voor ons werken:

 

Auto

Deze hebben we nodig, maar laten we zoveel mogelijk staan. We hebben een hele zuinige auto die goedkoop is in onderhoud, belasting, verzekering en brandstof.  Zie ook onze tip 'Auto'. 

 

Bankkosten

Het is duur om rood te staan; de rente die je hiervoor betaalt is heel hoog. Probeer in de zwarte cijfers te blijven. 

 

Bijbaantje

Yaniek heeft een krantenwijk waar ik hem bij help. Ik heb een app via mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering die iedere maand cadeaubonnen uitkeert voor het behalen van het aantal stappen (zie ook onze tip extra inkomsten).  Wij besparen dus op uitgaven via Bol.com, Wehkamp of Groenrijk bijvoorbeeld omdat wij daar de cadeaubonnen kunnen besteden.

 

Belkosten

Yaniek en ik hebben een family-abonnement met onbeperkt bellen en 4G, waar ook Oma gebruik van maakt. Dit om een onverwacht hoge telefoonrekening te voorkomen. We hoeven er nu nooit op te letten. Natuurlijk kun je beter altijd uitsluitend via wifi bellen en internetten en een goedkoper Sim only abonnement nemen, maar deze oplossing past beter bij ons. 

 

Boeken

Kijk of er ergens in de buurt een buurt-boeken-uitleenkast is in plaats van boeken te kopen. 

 

Cadeau-ideeën

Een zelfgemaakt cadeau is persoonlijk en speciaal. zie ook onze tip 'cadeau-ideeën'.

 

Delen

Koop samen met de buren een hogedrukreiniger of een trap. Niet alleen de kosten deel je zo maar ook de opslagruimte.

 

Energiebesparing

Wij stellen de thermostaat in op een programma. We laten de verwarming nooit te laag zakken, omdat het ook veel energie kost om weer op temperatuur te komen. In de winter kan het besparing opleveren om de thermostaat op constante temperatuur te laten. Temperatuur is een gewenning. 19,5 graden is goed te doen als je een lekker huispak en sloffen aan hebt. We zetten de vaatwasser en wasmachine pas aan als deze vol zitten (lees vol en niet te vol). We douchen efficiënt; niet langer dan nodig is, hebben een douchetimer en sparen voor een waterbesparende douchekop. We hebben een slimme meter en kunnen zien dat wij het als tweepersoonshuishouden een stuk beter doen dan gemiddeld. En dat is behalve fijn voor de portemonnee, heel belangrijk ook voor het milieu. Er zijn veel subsidies beschikbaar om je (koop)woning energiezuiniger te maken. 

 

Drinken onderweg

Als we weggaan, hebben we altijd een bidon met drinken bij ons. Wij hebben thermosflesjes om warme dranken in de winter warm mee te nemen en gekoeld drinken met een ijsklontje koud mee te nemen.

 

Eten kopen

 • Wij kopen seizoensproducten als ze volop te koop zijn en dus niet zo duur zijn; op de markt, in de supermarkt of in een stalletje langs de weg. Zie ook onze tip 'Boodschappen'. 
 • We proberen ook regelmatig de magic box van Too good to go te halen; dit het liefst in het weekend omdat we op zondag een weekplanning maken en we op maandag de weekboodschappen doen. Door te streven naar 1x per week boodschappen doen, voorkom je impulsaankopen en houd je ook nog tijd over. Zie ook onze tip 'Too good to go'. 
 • Je kunt ook aan het einde van de dag naar de supermarkt gaan voor de 35% korting producten. Of aan het einde van de dag naar de markt gaan voor koopjes (overgebleven groenten of fruit).  Dit scheelt je veel geld.
 • Er zijn mensen die helemaal blij worden van dumpsterdiving bij supermarkten. In sommige gemeenten is dit niet toegestaan tenzij men beschikt over een 'Morgenstervergunning'. Het is aan te raden om het netjes vooraf te vragen aan een winkelier of het oké is. Geschikte supermarkten kun je vinden op community fora door te googlen naar "dumpster diven" met jouw woonplaats erbij vermeld. 

Eten bewaren

Eten kan bewaard worden in:

 • Koelkast (maar sommige producten zijn beter houdbaar buiten de koelkast)
 • Diepvriezer waarin je onbereid (asperges) of bereid eten kunt bewaren (pastasaus, stoofvlees, gehaktballen etc.)
 • Weckpotten
 • Voor mensen zonder een diepvriezer, is een vacumeerapparaat misschien een idee. Hiermee kun je voedsel 5 keer langer vers houden in de koelkast (minimaal 14 dagen of nog langer in de diepvriezer als je deze wel hebt).

Wij vriezen en wecken groenten en fruit voor een later moment en leggen dus een eigen voorraadje aan. Bewaar vleeswaren op de juiste manier zodat ze langer houdbaar zijn. Niet alles moet in de koelkast. 

 

Garantie

Bewaar van nieuw aangeschafte spullen de verpakking met daarop het bonnetje geplakt. Het is ook slim om deze digitaal te bewaren (fotomapje garantiebewijzen). Als het stuk mocht gaan, kun je een beroep doen op de garantie en met de originele doos veilig terugsturen.

 

Gereedschap lenen

Onze gemeente heeft een uitgiftepunt waar we gereedschappen kunnen lenen. De milieustraat leent een aanhangwagen uit om spullen naar de milieustraat te kunnen brengen. 

 

Gratis

Op het internet zijn veel sites waar mensen spullen op plaatsen die je gratis mag komen op halen. Dit is ook nog eens goed voor het milieu. 

 

Haren kleuren

Ik kleur mijn haar thuis zelf en uitgroei werk ik eerst een paar weken bij met een uitgroeispray voordat ik ze kleur. Dit werkt perfect en is veel goedkoper dan door een kapper te laten doen.

De haarkleuring koop ik overigens uitsluitend 2 voor de prijs van 1. 

Let er wel op dat de uitgroeispray er in een stevige regenbui uit komt lopen :-)

 

Huismerken

Huismerken in de supermarkt zijn meestal net zo goed als als merkproducten. Deze worden vaak in dezelfde fabriek gemaakt maar je betaalt er alleen minder voor omdat er geen hoge marketingkosten voor gemaakt zijn.

 

Inzicht in financiën (inkomsten en uitgaven)

Weet hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel je te besteden hebt. Dit klinkt heel logisch, maar lang niet iedereen weet dit. Door het bijhouden van je uitgaven zul je automatisch minder gaan uitgeven. Zie ook de tip 'inzicht is alles'.  

 

Kleedgeld

De kinderbijslag gaat naar de kleedgeldrekening van Yaniek die Yaniek zelf beheert. En waar Yaniek hard van spaart sinds hij zelf zijn kleding moet betalen. Yaniek koopt nu echt alleen wat nodig is;

 • 3 lange broeken
 • 3 korte broeken
 • 5 truien
 • 7 t-shirts
 • 10 paar sokken
 • 10 boxers
 • 7 hemden
 • verder winterschoenen
 • zomerschoenen
 • sportschoenen voor in de zaal

Van het kleedgeld betaalt Yaniek ook de kapper. 

 

Koken

Wij koken zoveel mogelijk voor minimaal 2 keer. Het is gemakkelijk, scheelt tijd, is goedkoper en voorkomt verspilling van eten (wat we anders over zouden houden). 

 

Kortingscoupons

Wij gebruiken zoveel mogelijk kortingscoupons. Dit is ook wel een beetje sport om in apps te kijken of eerst te googelen. Dit doen we als we spullen nodig hebben, of voor een uitstapje of als we uit eten gaan. Koop wel verstandig. Dus alleen omdat je het nodig hebt of graag wilt hebben, niet omdat je het met korting kunt aanschaffen. Er is altijd wel korting te vinden; dat moet niet de reden van je aanschaf zijn.

 

Overbodige spullen

Een opgeruimd huis is fijn en geeft ook een opgeruimd gevoel in je hoofd. Als je spullen niet meer nodig hebt, kun je ze op Marktplaats zetten of ruilen voor spullen die je wel nodig hebt. 

 

Plukken

Ga er lekker op uit en pluk vlierbessen of bramen om zelf jam van te maken. Ook hazelnoten kun je op veel plekken vinden. 

 

Ramen lappen

Ik gebruik een flinke scheut spiritus in het water wat stukken goedkoper is dan andere schoonmaakmiddelen voor het lappen van de ramen. Eerst met een flink natte spons de ramen schoonmaken en daarna met een trekker droogtrekken. En als laatste met een schone theedoek nadrogen zodat er geen strepen komen. 

 

Repaircafés

In iedere grotere woonplaats is wel een repaircafé te vinden of vrijwilligers die het leuk vinden om spullen te repareren. Iets laten repareren is prettiger dan weggooien of laten vervangen. 

 

Ruilen

Op Facebook zijn vaak lokale ruilgroepen. Als je iets weg wilt doen kun je er bijvoorbeeld wasmiddel voor terugvragen. Dit in plaats van op Marktplaats te zetten. 

 

Schoonmaken

Met een kopje baking soda (zuiveringszout; geen gewone soda) gemengd met een kopje natuurazijn krijg je bijna alles schoon. Het werkt ook prima om het toilet schoon te maken. 

Kranen ontkalken doe je door een toiletpapiertje erop te leggen en er daarna wat azijn op sprayen en het een nachtje laten intrekken. De volgende dag veeg je de kalk zo weg. 

Soms krijg je iets echt niet schoon; zoals een aanrechtblad, tafelblad, kitrand waar kleur in is getrokken. Dan kun je een stukje van je wondersponsje afscheuren en het daarmee schoonmaken. Ik vind dat het met recht een wondersponsje mag heten (o.a. te koop bij Bol.com). 

 

Sparen

Wij hebben 'potjes'. Dit zijn digitale 'spaarpotjes' (spaarrekeningen die zijn gereserveerd voor spaardoelen). Deze zijn heel handig en motiverend. Wij sparen bijvoorbeeld voor vakanties en uitgaven zoals excursies. Verder voor het rijbewijs voor Yaniek en het vervangen van de auto. Voor uit eten gaan reserveren we €10,- per week. Deze gaat soms op aan eten halen. Maar als we dit niet doen, gaat het in het 'uit-eten-gaan-potje'. 

Wij beleven allebei plezier aan 'sparen'. 

 

Sporten

Er zijn veel mogelijkheden om gratis te bewegen. Wandelmaatjes, youtubefilmpjes, etc. Zie ook de tip Sportschool.

 

Trein

Met de trein reizen en niet zelf hoeven (file te) rijden is relaxed en goed voor het milieu, maar in Nederland niet goedkoop. Er zijn allerlei kortingskaartjes te koop via Kruidvat of Hema bijvoorbeeld. Dus kijk eerst even rond voordat je je treinkaartje betaalt.

 

Tweedehandsspullen

Leuk om te zoeken en natuurlijk veel goedkoper dan nieuw. 

 

Wasjes

Op wasmiddel is veel te besparen. Wij kopen nooit een merkverpakking voor de reguliere prijs. Jumbo heeft een heel fijn huismerk wat goed wast en niet duur is. Je wasmachine goed onderhouden verlengt de levensduur. Zie ook onze tip 'Wasjes'.

 

Wensenlijstje

Maak een wensenlijstje voor je verjaardag met cadeau-ideeën in plaats van meteen zelf al te kopen en dan voor je verjaardag niet meer te weten wat je kunt vragen. 

 

Zaadjes van bloemen

Als je de zaadjes opvangt wanneer een bloem is uitgebloeid, kun je deze laten drogen en volgend voorjaar weer zaaien. Je hoeft dan geen nieuwe  te te kopen. Het is ook leuk om te ruilen met anderen. Of om anderen cadeau te geven.