Auto

auto

Wij dachten niet zonder een eigen auto te kunnen, hoewel we 'm al zoveel mogelijk lieten staan (we gebruikten 'm als het echt nodig was en gingen er dus al bewust mee om).

 

Wij hadden gekozen voor een kleine goedkope tweedehands auto met best veel ruimte, laag brandstofgebruik, niet duur in aanschaf, niet duur in onderhoud en gaat lang mee (kan veel kilometers rijden).

 

In mei 2022 hebben we de auto verkocht.

 

Je kunt een auto huren, lenen, delen, huren, kopen of leasen

 

Auto huren

Met het huren van een auto heb je geen:

 • aanschafkosten
 • afschrijvingskosten
 • onderhoudskosten
 • verzekering
 • motorrijtuigenbelasting.

Er zijn meerdere initiatieven zoals Greenwheels om een auto te huren die bij jou in de buurt staat. Mywheels en Amber hebben (ook) elektrische auto's. Voordeel van Greenwheels is dat ze ook grote (bestel)auto's verhuren (gemakkelijk met grote spullen vervoeren). De elektrische BMW van Amber kun je niet overal laten staan (alleen in de grote steden). De prijzen kunnen variëren doordeweeks of in het weekend. 1,5 uur boodschappen doen met de elektrische BMW van Amber kost bijvoorbeeld € 8,- voor ca. 10 km. Hier zit de elektriciteit inbegrepen. Let wel op dat je naast de kosten van de huur soms ook een maandelijks abonnement hebt.

 

Auto delen

Mocht je een auto met een bekende delen, zet dan wel samen de afspraken goed op papier. Via ANWB kun je met korting gebruikmaken van het platform SnappCar. Een ander plaform is Link en Co.

 

Autokosten als voorbeeld van onze eigen auto (per maand)

afschrijving 125,00
benzine (gemiddeld) € 70,00
verzekering (all risk) 43,58
wegenbelasting 20,00
ANWB Pechhulp €5,45
onderhoud/APK 35,00
Totaal (per maand) € 300,00

Autoverzekering

Kijk goed rond voordat je een verzekering afsluit omdat hier grote verschillen in zitten. 

 

Bandenspanning

Door de bandenspanning iedere maand te controleren, rijd je veilig en zuinig en je spaar het milieu. De juiste bandenspanning zou ongeveer een besparing van € 60- per jaar aan brandstofkosten op moeten kunnen leveren. Ook slijten je banden hierdoor minder waardoor je ze minder snel hoeft te vervangen. De benodigde bandenspanning staat meestal in je benzineklepje of het autoportier. 

 

Onderhoud

Onderhoud is belangrijk voor behoud van je auto. Maar je kunt bij de garage vragen om merkloze of gereviseerde gebruikte onderdelen. Vraag of ze je altijd even bellen om akkoord te vragen voor het uitvoeren van reparatie/vervanging (dat ze vertellen hoeveel het gaat kosten en of dat oké is). 

 

APK

APK kun je het beste bij een onafhankelijk station laten doen omdat zij er geen belang bij hebben om punten voor afkeuring te vinden. Zij repareren namelijk niets maar keuren uitsluitend.

 

Zuinig rijden (met brandstof)

 • Door gebruik te maken van cruise control, rijd je zuinig.
 •  Ook door 'snel doorschakelen' (dus met lage toeren te rijden), rijd je zuinig. 
 • Zet de airco bewust aan en uit als deze niet meer nodig is.
 • De achterruitverwarming alleen aanzetten als dit nodig is.
 • Als je geen start-stop-systeem hebt, zelf de motor uitzetten bij rode verkeerslichten maar ook als je ergens moet wachten, de motor uitzetten.
 • Niet harder dan 100-110 km per uur rijden.
 • Alleen winterbanden als dit echt nodig is en vergeet ze niet terug te wisselen.
 • Stationair warm laten draaien in de winter is tegenwoordig niet meer nodig.
 • Een fietsendrager en/of dakdragers-/dakkoffer alleen op de auto als het nodig is en daarna er weer af.
 • Anticipeer om uit te laten rollen; niet remmen voor rood op het laatste moment maar gas loslaten en afremmen op de motor. 
 • Ramen bij hoge snelheden niet openzetten.

Brandstof

Je brandstoftank is het beste altijd voor een kwart gevuld. Doorrijden tot de laatste druppel is slecht voor je motor, nog afgezien van het feit dat het geen pretje is om ergens te stranden. Er verzamelt zich namelijk altijd vuil en vettigheid uit de brandstop op de bodem van de tank (bezinksel) die je niet in je motor wilt hebben. Omdat benzine ook werkt als koeling op de brandstoftank, kun je tevens kans lopen op oververhitting als er geen benzine meer in je tank zit.

 

Accu

Als je steeds korte afstanden rijdt, wordt de motor van je auto niet warm en dit is niet goed voor je auto. Van de auto nauwelijks gebruiken, gaat de accu veel minder lang mee. 

 

Parkeren

Maak gebruik van een parkeerapp; dan betaal je alleen voor de tijd dat je geparkeerd bent en hoef je geen schatting van tevoren te maken. Je voorkomt zo dat je teveel betaalt, maar ook dat je te weinig hebt betaald en een parkeerbon riskeert. Natuurlijk betaal je in het centrum meer dan aan de rand van een stad. Transferiums met een bus zijn vaak goedkoop (buiten de stad parkeren en dan met de bus naar het centrum worden gebracht). Of je parkeert zelf aan de rand van de stad en loopt het laatste stukje. 

 

Alternatieven

Alternatieven zijn openbaar vervoer, elektrische fiets of scooter en met autohuur of lenen wanneer je echt een auto nodig hebt.

 

=> De jeugd van tegenwoordig heeft veel minder noodzaak om een eigen auto te bezitten dan mijn generatie. Het is ook een gewoonte om even snel de auto te pakken. Dus denk er goed over na of je een eigen auto nodig hebt. Het scheelt ook of je midden in de stad of ergens op het platteland woont.

 

Wij missen de eigen auto nog steeds niet; met de e-bike of het OV gaat prima.