RECEPTEN

MERINGUES

Algemeen

Als ik eiwit overhoud, maak ik net als mijn moeder (Oma) "witte koekjes". Weggooien is echt zonde. Mijn moeder maakte het met 2 eiwitten (géén beetje eigeel erbij) en 120 gram suiker: opkloppen, met 2 lepels hoopjes op een bakplaat en 45 minuten op 120 graden. Maarrrr dat gaat voor mij niet op helaas; bij mij mislukken ze op deze manier.

 

Ik heb gezocht naar een ander recept en ben uitgekomen op het recept van de schuimpjes van Laura's Bakery. Ik denk dat het geheim niet zit in de maïzena maar in het schoonmaken met citroensap. Terwijl alles toch recht uit de vaatwasser kwam en mijn moeder gewoon met de hand afwaste. Maar mijn meringues werden niet stijf tijdens het kloppen zoals vroeger thuis en bleven plat in de oven. En nu gelukkig niet meer.

 

Je kunt de meringues lekker bewaren in een koektrommel, of je doet er wat fruit bij en maakt Pavlova met aardbeien of ander rood fruit. 

 

Zo maak je het

  • Voordat je begint, maak je al het materiaal waarmee je werkt vetvrij met citroensap (je kom, je spatel, garde, etc. met een servet met citroensap erop)
  • Doe de eiwitten met het kristalsuiker en een snufje zout in de kom (er mag geen spoortje eigeel bij zitten) en klop tot je stevige/stijve pieken kunt trekken van het schuim (als je de garde omhoog trekt). Met een mixer duurt het ongeveer 4 minuten (je moet de schaal op z'n kop kunnen houden zonder dat het mengsel eruit komt)
  • Voeg de poedersuiker en maïzena aan het schuim toe en spatel dit voorzichtig door het schuim; spatelen, niet mixen
  • Je kunt het schuim eventueel nu ook met kleurstof kleuren
  • Verwarm de oven voor op 100 graden
  • Neem een spuitzak en rol deze tot de helft op en voeg het mengsel in de spuitzak
  • Rol de niet gebruikte spuitzak op tot het mengsel en spuit de vormen die je wil maken
  • Bak de meringues af in een voorverwarmde oven van 100 graden; kleine toefjes zijn na een uur klaar, maar voor hele grote figuren is 2 uur nodig. Deze op de foto zijn in een 1,5 uur gebakken

Met wat fruit heb je een leuk nagerecht in plaats van koekjes.

 

Smakelijk!

Ingrediënten Prijs
2 eiwitten 0,20 
60 gram kristalsuiker 0,04 
60 gram poedersuiker 0,20 
5 gram maïzena 0,01 
snufje zout  
(beetje citroensap om te ontvetten)  
Totaal  (5 grote meringues) 0,45
meringue
prijs p.p.  € 0,09
bereiding middel
   
oventemp. 10° C
tijd in oven 1,25 u
   

Commentaren: 0