RECEPTEN

MaÏZENAKOEKJES

Algemeen

Ik word blij van koekjes bakken. Ik snap dus niet waar de uitdrukking: “wat een koekenbakker” vandaan komt (knoeier, sukkel). Koekjes bakken is een Zen-activiteit.

 

Yaniek doet altijd iets leuks als een schoolvakantie begint. Meestal wil hij dan iets bakken; iets lekkers maar niet te ingewikkeld. Van een vriend hoorde hij dat Baklava erg lekker is. Dat hebben we nog nooit geproefd en wilden we zelf gaan bakken. Ik wilde hem voor de vakantie een boek geven met baklava. Zo vonden we het boek 100 luxe koekjes van eigen deeg van Koekjeskoningin Ellouisa (www.ellouisacooking.nl) wat ik hem cadeau heb gegeven. Er staan precies 100 koekjes in en ze zijn allemaal geweldig, dus lastig kiezen. Er staan variatietips bij vermeld zodat je zo lekker en voordelig kunt maken als jij wilt. De koekjes komen uit de hele wereld: Marokkaanse Amerikaanse, Italiaanse, Arabische, Nederlandse en Indonesische koekjes.

 

Wij wonen in Brabant wat betekent dat er altijd een koekje bij de koffie of thee is. Als er bezoek is, hebben we koekjes of cake. En zelfgemaakte koekjes zijn natuurlijk extra speciaal.

 

Deze Marokkaanse maïzenakoekjes kunnen ingevroren worden zodat je ze voor het bezoek uit de vriezer kunt halen, maar meestal komt het niet zover. Die zijn razendsnel op. Je kunt ze in een diepvriesbakje of diepvrieszak 4 tot 6 weken in de diepvries bewaren. Plak er even met schilderstape een datum op; ”houdbaar tot”. Ook het koekjesdeeg kun je in de vriezer bewaren en ze dan bakken voordat je visite arriveert.

 

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Meng de eigelen met de suiker, vanillesuiker en zonnebloemolie (bewaar de eiwitten voor meringues of kattentongen)
  • Voeg de maïzena en bakpoeder toe en meng tot een zacht deeg
  • Maak bolletjes ter grootte van een olijf (ik heb ze groter gemaakt) en leg ze op een bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak ze in 15-20 minuten en laat ze minimaal 10 minuten op de bakplaat afkoelen
  • Leg ze daarna op een rooster om verder af te koelen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie (in een schaaltje in kokend water) en dompel de koekjes hier met behulp van een vork in
  • Rol ze daarna meteen door de gemalen koffiewafels
  • Leg ze op een snijplank met aluminiumfolie en laat de chocolade hard worden

Smakelijk! 

Ingrediënten Prijs
 2 eigelen (1 reken 2 x 0,5 ei: eiwit andere koekjes) 0,11 
30 gram kristalsuiker  0,05 
1 zakje vanillesuiker  0,07 
65 gr roomboter  0,49 
35 ml. zonnebloemolie 0,05 
150 gr maïzena 0,35 
1/2 tl bakpoeder 0,05 
150 gr melkchocolade 

1,19 

150 gr koffiewafels 1,16 
Totaal (21 grote of 42 kleine) 3,52
maïzenakoekjes
prijs p.p.  € 0,17
bereiding Middel
   
oventemp. 175° C
tijd in oven 15-20 min
   

Commentaren: 0