RECEPTEN

Paaskoekjes

Algemeen

Paashaaskoekjes horen erbij met Pasen. Deze kunnen goedkoper door een ander merk boter te gebruiken. Als je een pak koekjes in de winkel koopt, zal het ook goedkoper kunnen, maar ik had een trommel vol (18 haasjes). Het gaat bij ons ook om de hele beleving; het zelf maken is leuk, het ruikt heerlijk in huis en zelf gebakken koekjes zijn ook speciaal. Het recept zandkoekjes is uit de Koekjesbijbel van Rutger Bakt. Je kunt de koekjes maken zoals jij wilt; met extra cacaopoeder of speculaaskruiden of beleggen met nootjes. Na het bakken kun je een glazuur maken van poedersuiker met een beetje eiwit of water. Of ze met getemperde chocolade decoreren. Op de foto staan ze met en zonder eigeel.

 

Zo maak je het

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed ze tot een samenhangend deeg. Ik doe dit met een schone koele hand.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op op 175 graden (elektr.oven) of 10 graden minder (heteluchtoven). Kneed het deeg nog kort door, zodat het makkelijker uit te rollen is.
  • Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg over het bestrooide werkblad uit tot een dikte van 4-6 mm.
  • Steek of snijd de gewenste koekjesvormen uit en plaats deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Het deeg dat overblijft kun je natuurlijk opnieuw uitrollen.
  • Je kunt de koekjes bestrijken met de andere helft van het ei (wij doen dit niet).
  • Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Fijne Pasen

Ingrediënten Prijs
250 gr bloem 0,10
 1 ei (2x een 1/2 ei voor het deeg en 1/2 voor bestrijken) 0,17
 1/4 tl zout 0,05
 185 gr boter (op kamertemperatuur) 1,10
 125 gr witte basterdsuiker 0,21
1 tl vanille aroma 0,20
evt. (zelfgemaakte glazuur) of cacaopoeder  
Totaal (18 st) 1,83
paaskoekjes
prijs p.st.  (18)
 € 0,10
bereiding kort
   
elektr.oven 175° C
heteluchtoven 165° C
oventijd
15-20m

Commentaren: 0