RECEPTEN

Paashaasbolus

Algemeen

Met het recept van deze Zeeuwse bolus kun je grappige paashaasjes voor het paasontbijt maken. 

 

Zo maak je het

  • Leg de 35 gr roomboter en het ei alvast uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen
  • Verwarm de melk even kort in een pannetje
  • Snij de roomboter in hele kleine stukjes
  • Meng de bloem, boter en de gist door elkaar
  • Giet de (verwarmde) melk erbij
  • Doet het ei erbij
  • Mix daarna alles (met deeghaken) eerst op een lage stand
  • Doe de theelepel zout erbij (dus op het laatst pas)
  • Mix daarna op de hoogste stand
  • Je hebt daarna een plakkerig deeg
  • Zet de kom met het deeg afgedekt met een theedoek in een oven die nog uit blijft staan samen met een bakje heet kraanwater en doe de ovendeur dicht voor 15 minuten om het beslag te laten rijzen
  • Meng op een groot (pizza)bord de bruine suiker met de kaneel
  • Haal na 15 minuten het deeg uit de oven en maak bolletjes (er kunnen er 10 uit)
  • Rol de bolletjes door de suiker en zorg dat de suiker goed op het deeg komt 
  • Rol het deeg tot worstjes van ongeveer 15 centimeter
  • Laat deze rolletjes weer 15 minuten rijzen in de nog uit staande oven met een nieuw bakje heet water en een theedoek erover
  • Haal na 15 minuten de deegrolletjes uit de oven (deze zijn flink gerezen en zijn als het goed is langer geworden)
  • Haal de deegrolletjes opnieuw door de suiker en draai daarna de bolus in de vorm die jij wilt (in ons geval een paashaas en geen bolusvorm)
  • Let op dat je het niet te strak doet want de bolussen gaan nog verder rijzen: leg de bolussen op de met bakpapier beklede bakplaat met een vochtige theedoek en laat 45 minuten op een warme plek rijzen
  • Verwarm de oven voor op 250 graden (hete luchtoven of 275 graden elektrische oven) en zet er een ovenbakje in met koud water wat gaat stomen zodat de bolussen niet uitdrogen
  • De bolussen bakken in ongeveer 5 minuten (eruit halen zodra de suiker gaat kristalliseren).

Het beste dek je de bolussen als ze zijn afgekoeld af met huishoudfolie zodat ze niet droog worden.

 

 

Vrolijk Pasen!

Ingrediënten Prijs
300 gr bruine basterdsuiker 0,55
1 zakje droge gist 7 gram 0,23
200 ml handwarme melk 0,26
35 gram ongezouten roomboter (kamertemp.) 0,38
1 ei (kamertemperatuur) 0,17
350 gr tarwebloem 0,30
4 gr zout  
1 eetlepel kaneel (ook lekker met tl koekkruiden)  
Scheutje zonnebloemolie  
Totaal (10 bolussen of 5 bolushaasjes) 1,89
paaskoekjes
prijs p.st.  (5)
 € 0,38
bereiding middel
   
elektr.oven 250° C
oventijd 6 min.
   

Commentaren: 0