Algemeen
31 december, de laatste dag van het jaar. Natuurlijk eten we vandaag oliebollen. Vorig jaar hadden we deze zelf gemaakt met een pakje, maar die vonden we ze niet zo lekker als van de oliebollenkraam die héél erg lekker zijn, maar ook duur. Ik wilde er toch een paar gaan kopen, stond daar serieus een rij van ruim 100 mensen! Okeej, geen oliebollen van de oliebollenkraam.
Dus op internet veel recepten vergeleken om zelf het oliebollendeeg te maken. Oja nog een uitdaging; Yaniek lust geen krentenbollen. Maar ik ben erin geslaagd; Yaniek vond ze nét zo lekker als van de oliebollenkraam. Dan ben je tevreden als moeder.
Het was helemaal geen werk, ze zijn veel goedkoper dan gekochte en we hebben heerlijk gezellig samen staan bakken tussen het gamen door :-).
De olie hebben we weer terug in de fles gegoten en brengen we naar het milieustation voor recycling. Op de ingrediëntenfoto staan 2 flessen zonnebloemolie, maar in de kleine pan was 1 liter voldoende.
Zo maak je het
Ik heb er ook een paar met rozijnen gemaakt; deze moeten eerst een half uurtje wellen (in water) en daarna op een schone t-doek uitspreiden. De rozijnen voeg je na het zout en de melk toe samen met het eitje.
Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.
Wij houden ervan om de oliebol eerst even een paar seconden in de magnetron op te warmen. Ze kunnen in principe ingevroren worden en daarna in de oven opgewarmd worden, maar wij vinden dan de smaak een stuk minder.
Je kunt er ook broodpudding of wentelteefjes mee maken. Ik heb hier geen foto van omdat ze helemaal op zijn gegaan, maar als je de volgende dag wentelteefjes wilt maken:
- 8 oliebollen in plakjes gesneden
- 2 eieren
- 250 ml melk
- 75 gram fijne suiker
- tl kaneel
- eventueel vanille extract
- scheutje zonnebloemolie om in te bakken
Klop de eieren en de melk door elkaar (en voeg eventueel een scheutje vanille extract toe). Doop de plakken oliebollen kort in het ei-/melkmengsel. Bak de wentelteefjes aan beide kanten mooi goudbruin.
Eet smakelijk, een hele gezellige jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar!
Ingrediënten | Prijs |
500 gr bloem | 0,54 |
500 ml lauwe melk | 0,65 |
1 zakje gedroogde gist | 0,20 |
4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker | 0,05 |
1 ei | 0,16 |
1 snuf zout | |
1 liter zonnebloemolie | 1,59 |
2 zoetzure stevige appels | 0,54 |
poedersuiker | 0,20 |
Totaal (18 st) | 3,93 |
Vergeet niet de fijnste pagina's te delen! ;)