RECEPTEN

OLIEBOLLEN

Algemeen

31 december, de laatste dag van het jaar. Natuurlijk eten we vandaag oliebollen. Vorig jaar hadden we deze zelf gemaakt met een pakje, maar die vonden we ze niet zo lekker als van de oliebollenkraam die héél erg lekker zijn, maar ook duur. Ik wilde er toch een paar gaan kopen, stond daar serieus een rij van ruim 100 mensen! Okeej, geen oliebollen van de oliebollenkraam. 

Dus op internet veel recepten vergeleken om zelf het oliebollendeeg te maken. Oja nog een uitdaging; Yaniek lust geen krentenbollen. Maar ik ben erin geslaagd; Yaniek vond ze nét zo lekker als van de oliebollenkraam. Dan ben je tevreden als moeder. 

 

Het was helemaal geen werk, ze zijn veel goedkoper dan gekochte en we hebben heerlijk gezellig samen staan bakken tussen het gamen door :-). 

 

De olie hebben we weer terug in de fles gegoten en brengen we naar het milieustation voor recycling.  Op de ingrediëntenfoto staan 2 flessen zonnebloemolie, maar in de kleine pan was 1 liter voldoende.

 

Zo maak je het

  • Schil de appels en snij ze in kleine stukjes
  • Zeef de bloem in een beslagkom en voeg een snuf zout toe.
  • Giet de melk langzaam bij de gist terwijl je het deeg met deeghaken klopt tot een plakkerig beslag.
  • Mix het ei erbij 
  • Schep de appelstukjes erdoor (en eventueel rozijnen)
  • Dek de kom af met een vochtige doek en laat 60 minuten bij kamertemperatuur rijzen zodat het beslag ongeveer 2x zo hoog wordt.
  • Verhit de zonnebloemolie op 180 graden (hier heb je een thermometer voor nodig)
  • Schep met water bevochtigde lepels een bol beslag heel voorzichtig in de olie (je wil geen kokend hete olie tegen je aan krijgen)
  • De oliebol komt naar boven drijven en keer deze een paar keer om (zodat de hele bol mooi bruin wordt)
  • Als de oliebol goudbruin is (na ongeveer 6 minuten), schep je deze er met een schuimspaan voorzichtig uit. 
  • Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier. 
  • Tip: Check de eerste oliebol even of deze van binnen gaar is.

Ik heb er ook een paar met rozijnen gemaakt; deze moeten eerst een half uurtje wellen (in water) en daarna op een schone t-doek uitspreiden. De rozijnen voeg je na het zout en de melk toe samen met het eitje.

Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

 

Wij houden ervan om de oliebol eerst even een paar seconden in de magnetron op te warmen. Ze kunnen in principe ingevroren worden en daarna in de oven opgewarmd worden, maar wij vinden dan de smaak een stuk minder.

 

Je kunt er ook broodpudding of wentelteefjes mee maken. Ik heb hier geen foto van omdat ze helemaal op zijn gegaan, maar als je de volgende dag wentelteefjes wilt maken:

- 8 oliebollen in plakjes gesneden

- 2 eieren

- 250 ml melk

- 75 gram fijne suiker

- tl kaneel

- eventueel vanille extract

- scheutje zonnebloemolie om in te bakken

 

Klop de eieren en de melk door elkaar (en voeg eventueel een scheutje vanille extract toe). Doop de plakken oliebollen kort in het ei-/melkmengsel. Bak de wentelteefjes aan beide kanten mooi goudbruin.

 

Eet smakelijk, een hele gezellige jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar!

Ingrediënten Prijs
500 gr bloem 0,54
500 ml lauwe melk 0,65
1 zakje gedroogde gist 0,20
4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker 0,05
1 ei 0,16
1 snuf zout  
1 liter zonnebloemolie 1,59
2 zoetzure stevige appels  0,54
poedersuiker 0,20
Totaal (18 st) 3,93
oliebollen
prijs p.st.  € 0,22
bereiding middel
   
   
   
   

Commentaren: 0