Algemeen
Erg lekkere kerstkoekjes voor in de boom. Vroeger hingen we er gekochte kerstkransjes in maar dit is ook leuk om samen zelf te maken. Het recept vond ik in het blad Landleven.
Het recept had met goedkopere ingrediënten gemaakt kunnen worden (zoals bijvoorbeeld de roomboter van huismerk Jumbo voor € 1,89 in plaats van € 2,08 van Plus).
Ze blijven lang (buiten de koektrommel) lekker!
Zo maak je het
- Meng boter, suiker, zout en kaneel op de laagste stand met een deeghaak.
- Voeg eerst het ei toe.
- Voeg geleidelijk de gezeefde bloem toe (met een zeef de bloem toevoegen).
- Kneed kort tot een samenhangend deeg (met een deeghaak/mixer).
- Leg plastic folie neer en maak daar een platte schijf van 1-2cm dik op en verpak de hele schijf (dus ook de bovenkant).
- Koel het deeg minimaal 2 uur in de koelkast (het deeg wordt dan minder plakkerig).
- Haal het deeg 5 minuten vóór gebruik eruit.
- Rol het deeg tussen 2 stukken bakpapier met een deegroller (of een schone wijnfles gevuld met water).
- Steek de vormpjes eruit. Het deeg wat overblijft, kun je weer tot een nieuwe bal en daarna platte schijf maken voor het uitsteken van de volgende koekjes).
- Leg de koekjes met minstens een cm tussenruimte op de bakplaat.
- Maak met een rietje een gaatje in de bovenkant van de uitgestoken vormpjes (het rondje deeg gaat in het rietje).
- Bak eerst 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Daarna nog 10 minuten op 140 graden.
- Haal de koekjes uit de oven en steek nog een keer het gaatje uit met een ander (schoon) rietje (het gaatje van het gebakken koekje is waarschijnlijk weer een beetje dichtgegaan). Laat de
koekjes afkoelen (en harder worden).
- Versier gezellig de afgekoelde koekjes en hang ze met een touwtje/lintje in de boom.
Veel plezier!