RECEPTEN

Erwtensoep

Algemeen

Ofwel Snert; ook lekker als het geen snertweer is. Vol groenten en vult goed. Een dag in de koelkast maakt de soep nog lekkerder. Heel goed in de vriezer te bewaren.

 

Zo maak je het

  • Breng de spliterwten met 2,5 liter water met de verkruimelde bouillonblokjes aan de kook
  • Voeg de  hamlappen, laurierblaadjes, peper en zout toe een laat opnieuw koken
  • Draai het vuur op laag en schep het schuim van het oppervlak (weggooien) en leg daarna de deksel schuin op de pan
  • Kook ongeveer 45 minuten op laag vuur en roer af en toe goed door
  • Maak intussen de prei schoon en snijd in dunne ringen
  • Schrap de wortel, snijd doormidden (door de lengte) en snij in hele dunne plakjes
  • Schil de aardappels en selderijknol en snijd in hele kleine blokjes
  • Schep het vlees uit de soep en snijd het vlees in hele klein stukjes (of ‘pluk’ ze/trek ze uit elkaar)
  • Voeg het vlees samen met de prei, wortel, aardappel en knolselderij bij de spliterwten
  • Kook ca. 55 minuten totdat de aardappel zacht is geworden en de erwten uit elkaar zijn gevallen; er zal een groene massa ontstaan. Laat anders nog even doorkoken. Roer ook goed om de erwten uit elkaar te laten vallen maar ook zodat de soep niet aanbrandt (aan de bodem van de pan)
  • Ga eventueel met een staafmixer nog even door de soep (geen grote stukken in de soep)
  • Snijd de rookworst in halve schijfjes en warm deze nog 5 minuten roerend goed door

Tips:

 

Als de soep te dik is, voeg dan wat kokend water toe. Als de soep te dun is, laat dan nog even op staan op klein vuur zonder deksel.

 

De erwtensoep wordt nog lekkerder als je ‘m een dag later eet (dikker van structuur); bewaar de soep in de koelkast. De soep is goed in te vriezen in afgesloten bakjes.

 

Lekker met stokbrood of roggebrood met spek. Eet smakelijk!

 

p.s.: de spliterwten van Jumbo waren op, vandaar dat ik Hak heb gebruikt (€ 1,05 voor 500 gr.).

 

Eet smakelijk!

Ingrediënten Prijs
 400 gr. spliterwten Jumbo huismerk 0,85 
 300 gr. hamlappen 3,57 
 1 prei 0,39 
 2 aardappels 0,20
1 winterpeen 0,20
 1 halve of kleine selderijknol 0,60
2 laurierblaadjes 0,10
3 rundvleesbouillonblokjes 0,30
1 Gelderse rookworst 275 gr. 1,19
2,5 l water  
(1 ui en tak selderij, maar hoeft niet)  
Totaal voor 9 koppen 7,40
erwtensoep
prijs p.p.  € 0,80
bereiding lang
   
   
   
   

Commentaren: 0