RECEPTEN

BRUINE BONENSOEP

Algemeen

Dit recept heb ik 30 jaar geleden gekregen van familie en moet elke winter hier gemaakt worden. Een fijne grote pan vol. Iedereen vindt het lekker; deze is echt niet te vergelijken met soep uit blik. We vriezen de soep in; wecken gaat niet omdat er in het pakje juliennesoep vermicelli zit.

 

Als je de bruine bonen met een vork fijnprakt in plaats van met de staafmixer zoals ik hier heb gedaan, ziet de soep er iets beter uit omdat je dan ook de bruine bonen ziet.

 

Zo maak je het

  • Snij de uien fijn (snipperen)
  • Snij kleine reepjes van de ontbijtspek
  • Uien fruiten in een heel klein beetje boter of een scheutje olie
  • Ontbijtspek toevoegen en meebakken
  • Zet een 5 liter pan op met de krachtbouillon met 10 potjes water (het potje van de bouillon vullen met water en erbij gieten)
  • Trek de stukjes vlees een beetje uit elkaar (meer kleine stukjes om het te verdelen)
  • Ondertussen de bruine bonen afgieten (sap bij de bouillon doen) en de bruine bonen fijnprakken (liefst met een vork)
  • Als de bouillon kookt, de geprakte bruine bonen en de soepgroente toevoegen en goed doorroeren
  • Mespuntjes cayennepeper, basilicum en oregano toevoegen
  • Gebakken uit en spek toevoegen
  • Pakje juliennesoep erbij, alles goed doorroeren en 15 minuten laten koken (op een klein vuurtje laten pruttelen)
  • Rookworst in kleine plakjes snijden
  • Laatste 10 minuten ook de rookworst toevoegen

Lekker met stokbrood.

 

Eet smakelijk! 
Ingrediënten Prijs
800 gr (blik) bruine bonen 1,44 
1 pot rundvlees krachtbouillon   1,95 
Soepgroente 400 gr 1,36 
1 pakje juliennesoep 1,15 
1 ons ontbijtspek 2,39 
 1 grote rookworst 3,23 
cayennepeper  
basilicum  
oregano  
2 uien 0,10 
Totaal (15 personen) 11,62 
bruine bonensoep
prijs p.p.  € 0,77
bereiding kort
   
   
   
   

Commentaren: 0