
Je Magic Box van TooGoodToGo of Verrassingoverblijver van Albert Heijn kun je altijd goed gebruiken met deze basisrecepten van Samen tegen Voedselverspilling.
Je hoeft slechts wat basis-ingrediënten in huis te hebben zoals bloem, instant gist, suiker, zout, olijfolie, geraspte kaas (mag ook uit diepvries), gezeefde tomaten, gedroogde oregano, peper, wraps, knoflook(poeder), pakje houdbare melk, pakje houdbare slagroom, bladerdeeg , oud brood/broodkruim van oud brood (of paneermeel) en een paar eieren.
Met de recepten uit het gratis 'Verspillingsvrije restjes recepten' van Samen Tegen Voedselverspilling tover je altijd de lekkerste recepten op tafel, welke verrassing er ook in je Magic Box zit!

Pizza
Recept van Saskia van Thegreenlist.nl
Zelf pizzadeeg maken en beleggen met het lekkers dat je al in huis hebt, of wat je hebt gescoord met TooGoodToGo.
- 250 g bloem
- 1/2 zakje instant gist
- 1/2 theelepel suiker
- 1/2 theelepel zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 150 ml lauw water
- toppings: restjes groente, kaas en optioneel tomatensaus
TIP: het pizzadeeg kun je prima invriezen; zo heb je dit al klaarliggen als je je Magic Box ophaalt

Over-schotel
Recept van Eric Corton (2 personen maar kan ook prima met 4 p.)
Deze hartige taart is ideaal voor alle restjes die je nog in huis hebt en/of voor de ingrediënten uit je Magic Box.
- groenten zoals paprika, courgette, lente-ui, bloemkool, prei, boontjes, etc.
- 1 teen knoflook (ik gebruik knoflookpoeder)
- 1 chilipeper
- 1 handje peterselie
- (kook)room (€ 0,99 voor een pakje slagroom ruim half jaar houdbaar)
- 8 oude boterhammen of 6 plakjes bladerdeeg
- broodkruim van oud brood
- 3 eieren
- optioneel: restje geraspte kaas (kan ook uit de diepvries)
- Snij de knoflook en de chilipeper fijn. Bak samen in een pan op zacht vuur gaar.
- Doe alle groenten erbij en wok tot alles beetgaar is.
- Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden. Ontdooi het bladerdeeg of snij de korsten van de boterhammen.
- Kluts de eieren en meng samen met de (slag)room en de fijngesneden peterselie.
- Vet een ovenschaal in en bekleed die met het bladerdeeg of de boterhammen. Strooi wat broodkruim/paneermeel op de bodem. Dit neemt het vocht uit de groenten op en daardoor wordt de bodem gaar.
- Doe de gewokte groente er bovenop.
- Schenk het ei-roommengsel er gelijkmatig overheen. Bestrooi eventueel met een restje geraspte kaas.
- Bak de over-schotel in ca. 25 minuten in de oven. Controleer een paar keer of de bovenkant niet te zwart wordt. Als dat het geval is, kun je er aluminiumfolie op leggen.

Wrap met gehakt, restjes groenten en tomatensaus
Recept van Brenda Kookt (4 personen)
- 1 ui gesnipperd
- 1 teen knoflook (geperst) (ik gebruik knoflookpoeder)
- 350 g gehakt
- groenten bijvoorbeeld:
-
- 1 courgette (in blokjes)
- 2 paprika's (in blokjes)
- 125 g champignons in plakjes
- 400 ml gezeefde tomaten
- tl gedroogde oregano
- 4 wraps
- 100 g geraspte kaas
- olijfolie om in te bakken
- peper en smaakmakers
- Verwarm olijfolie in een hapjespan of wok. Fruit hierin de ui en knoflook. Doe hierna het gehakt erbij en bak dit rul.
- Voeg de blokjes/plakjes groenten toe en bak even mee. Doe de gezeefde tomaten erbij en breng op smaak met peper, smaakmakers en oregano. Breng dit aan de kook en laat op zacht vuur nog 15 minuten sudderen.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
- Vul de wraps met het gehakt-/groentemengsel en leg ze opgerold naast elkaar in de ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas en verwarm 20 minuten in de oven.

Omelet
- 1 ui gesnipperd
- knoflook
- restjes groenten bijvoorbeeld:
-
- courgette (in blokjes)
- paprika (in blokjes)
- champignons in plakjes
- 2 eieren
- kruiden, zout en peper
- restjes vlees of vis
- scheut melk
- eventueel wat geraspte kaas
- Verwarm olijfolie in een hapjespan of wok. Fruit hierin de ui en knoflook. Doe hierna de gesneden groenten en vlees erbij en roerbak deze enkele minuten.
- Klop de eieren met een scheut melk en giet dit over de groenten en het vlees.
- Strooi eventueel een beetje geraspte kaas erover.
- Zet de pan op laag vuur (zo laag mogelijk) en leg een deksel op de pan.
- Keer de omelet om en laat nog een halve minuut mee warmen.
Op de website www.samentegenvoedselverspilling.nl vind je nog véél meer ideeën zoals minestronesoep van Samuel Levie. Dit zijn slechts een paar voorbeelden uit het gratis te downloaden receptenboekje 'Verspillingsvrije restjesrecepten'. Er staan ook recepten in van o.a. Pierre Wind en Yvette van Boven.
Samen tegen voedselverspilling is een supermooi initiatief, overigens net als TooGoodToGo.
Verspilling tegengaan én fijn voordelig lekker eten
Reactie schrijven