Budgetteren met de betaalrekening

Ik neem sinds enkele maanden alle vaste lasten onder de loep en nu zijn dus de bankkosten aan de beurt van ABN Amro, waar ik ruim 20 jaar klant ben. Met het vergelijken kijk ik niet alleen naar de kosten, maar ook naar wat andere banken te bieden hebben zoals bijvoorbeeld een budgetteringstool. De betaalrekening bij ABN Amro kostte € 1,95 per maand, echter, per 1 juli 2022 stijgen de kosten naar € 2,95 per maand (€ 35,40 per jaar). Hiervoor heb ik een betaalpas (geen creditcard, maar deze heb ik ook niet nodig). 

 

ABN AMRO

Ik maak al vanaf het begin, ongeveer vanaf 2015, gebruik van de gratis GRIP-app. De  GRIP-app is ook bij andere banken te gebruiken en werkt als een soort automatisch huishoudboekje. Ik zie precies hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel eruit gaat. En vooral waaraan het is uitgegeven. Uiteraard mits je niet contant betaalt. Ik heb budgetten ingesteld en GRIP categoriseert de uitgaven automatisch. De GRIP-app geeft aan als een budget wordt overschreden. Maar je kunt dus wel gewoon ongemerkt overschrijden als je niet eerst de GRIP-app raadpleegt; het is namelijk een losse app naast je bankierenapp. Bij ABN Amro kun je gratis 10 (Direct) spaarrekeningen openen en daar een spaardoel aan hangen. Je kunt dan zien in hoeverre je doel is bereikt als je op die rekening klikt. Maar je kunt de naam van de rekening volgens mij niet veranderen; ik heb dit in ieder geval nog niet ontdekt. De rente bedraagt momenteel 0%.  Als je iets wilt betalen uit dat “potje”, dan moet je het eerst terug overmaken naar de betaalrekening. 

 

ASN Bank

Yaniek heeft zijn gratis betaal- en spaarrekeningen bij de ASN Bank. Ik heb hiervoor destijds gekozen omdat hij daar als kind duurzaam kan bankieren met de Jongerenrekening (12 tot 25 jaar). De rente van deze betaalrekening is momenteel 0,01%. Binnen de Ideaalspaarrekening kunnen spaarpotten worden aangemaakt, maar ik denk dat Yaniek deze spaarpottenindeling pas in zijn bankierenapp kan zien als hij 16 is (ik kan ze in de ouderapp wel zien). De spaarrekeningen kun je i.t.t. bij ABN Amro bij ASN Bank wel een naam geven. Yaniek heeft 2 Ideaalspaarrekeningen: één is zijn Kleedgeldrekening. Binnen de Ideaalspaarrekening kun je meerdere potjes aanmaken waarover je het spaargeld kunt verdelen. Ook de rente op die Ideaal spaarrekeningen is momenteel 0,01%. Op de Jeugdsparenrekening die op zijn 18e vrijkomt, ontvangt Yaniek momenteel 0,40% rente. 

 

Knab

Ik heb mijn huidige betaalrekening bij ABN Amro vergeleken met o.a. Knab. Knab maakt het momenteel aantrekkelijk om over te stappen door hiervoor € 50,- als cadeau te bieden. De maandkosten van Knab bedragen € 5,- maar hierin zit ook een creditcard begrepen. Het mooie van Knab vind ik het ‘potjessysteem’ dat veel beter ontwikkeld is dan bij ABN Amro en ASN Bank. Je kunt verder zoveel spaarrekeningen aanmaken als je wilt en je mag 5 betaalrekeningen ("potjes") nemen die je een naam kunt geven zoals Knab voorstelt: 1) "Vaste lasten", 2) "Boodschappen", 3) "Reserves (noodbuffer)", 4) "Vakantie" en 5) "Spaardoel You name it; nieuwe auto, badkamer etc.”. Dit werkt ongeveer hetzelfde als het huishoudspotje waar onze moeders vroeger contant geld in hadden voor o.a. de boodschappen van die week, maar dan digitaal.

 

Ik zou er zelf voor kiezen om reserves/noodbuffer, vakantie en spaardoel op verschillende spaarrekeningen te zetten en voor de 5 betaalrekeningen de indeling te maken met doelbedragen:

1. "Vaste lasten (al je automatische afschrijvingen)"

2. "Boodschappen"

3. "Vrije tijd en uit eten"

4. "Kleding"

5. "Overig"

Je maakt dan je salaris over naar de potjes met de budgetten die je hiervoor hebt vastgesteld en naar de spaar-/aandelenrekeningen. Dan kun je als er iets in een potje over is, dit in dit potje laten/sparen, of je stort de daaropvolgende maand minder (als je een maximum per potje hanteert). Het voordeel van zulke potjes ten opzichte van alles op een grote hoop, is dat je je vaste lasten altijd kunt betalen. Je betaalt namelijk echt uit het betreffende potje. En een ander voordeel is dat je ziet of je die maand "ja" kunt zeggen tegen een etentje en hierdoor niet aan het einde van de maand, 'maand' overhoudt (i.p.v. geld). 

 

De spaarrekeningen kun je met een gewenste doeldatum bijvoorbeeld verdelen in:

1. "Reserves/noodbuffer"

2. "Vakantie"

3.  "Spaardoel 1, bijvoorbeeld zonnepanelen/warmtepomp"

4.  "Spaardoel 2 etc."

Ik zou altijd eerst de noodbuffer op gewenst niveau brengen en daarna pas voor andere dingen sparen. De rente over je geld bedraagt bij Knab op je betaal- en spaarrekening momenteel 0,00%.

 

Alleen vind ik 5 "potjes" om te budgetteren nog te weinig...

 

Bunq

Een hele interessante duurzame bank! Met name hun Easy Money rekening. Ik vind de Easy Green een prachtig initiatief; bij iedere uitgave van € 100,- wordt er een boom geplant door Bunq, maar ik vind daarvan de maandkosten te hoog (€ 17,99). Easy Money kost € 8,99 per maand. Dit is per jaar € 48,- duurder dan Knab. Het pakket dat Bunq biedt, is wel een stuk uitgebreider. Bunq biedt 25 gratis subrekeningen om te budgetteren, je hebt inzicht in je maandelijkse uitgaven (kasboek) en kunt automatisch geld sparen of beleggen met afrondingen van je betalingen (naar een hele euro).

Met 25 subrekeningen kan iedereen goed budgetteren!

 

De rente over je geld bedraagt bij Bunq momenteel 0,09% (maandelijkse betaling i.p.v. jaarlijks). Bunq heeft Massinterest en biedt meer rente dan andere vergelijkbare banken. 

 

Bunq kent een proefperiode van 30 dagen om de rekening gratis uit te proberen. Nog een bijzonder punt om te vermelden; bij Bunq maken 3 Bunqers iedere maand kans om de jackpot van € 10.000 te winnen. 

 

Ik denk er serieus over om van bank te wisselen. Hoewel Knab een mooi aanbod heeft met het cadeau van € 50,- en lagere kosten, spreekt Bunq mij met de 25 subrekeningen momenteel het meest aan. Het verschil met mijn huidige bank ABN Amro bedraagt per maand € 6,- en per jaar € 72,-. Die hogere kosten passen niet zo mooi in mijn FIRE-plan om te besparen om te sparen maar, het budgetteringssysteem lijkt mij ondanks dat ik inmiddels veel budgetteringservaring heb, toch echt heel fijn. 

 

Zowel ABN Amro als Bunq nemen deel aan de overstapservice, waardoor er veel automatisch geregeld kan worden. Wel moet ik o.a. mijn werkgever, de site hustles en pensioenfondsen inlichten. En voor de zekerheid ook maar de Belastingdienst. 

Ik ga er nog een nachtje over slapen en ga wellicht voor de gratis proefperiode bij Bunq. Hoe ik de 25 subrekeningen in wil richten, weet ik al precies :-)

 

 

Door goed budgetteren besparen om te sparen #FIRE

Reactie schrijven

Commentaren: 0