Ook in deze dure tijd kun jij besparen op de boodschappen

Alles wordt duurder, toch vormen naar mijn mening de boodschappen nog steeds dé post waarop je hopelijk kunt besparen en waardoor je dus geld kunt overhouden. 

 

Jij kunt dat ook. 

 

Het beste doe je maar één keer in de week boodschappen (eventueel verspreid over 2 winkels, maar op dezelfde dag). Het is namelijk heel eenvoudig; kom je verder de rest van de week niet de winkel, dan geef je ook niks uit.

 

Wij geven nog steeds niet meer dan € 50,- per week uit aan boodschappen voor 2 personen. In 2021 lukte dit vaak voor € 40,- maar dit is met de gestegen supermarktprijzen wel een grotere uitdaging geworden. Ons budget is dus € 25,- per week/€ 3,57 per dag per persoon en als we er onder blijven, sparen we dat voor uit eten te gaan (hier valt McDonalds of een pizza bestellen ook onder). Als we overigens een gast op bezoek krijgen, budgetteren we € 7,50 per dag per persoon extra. 

 

Volgens het Nibud zouden we voor ons huishouden van 2 personen alleen al voor voeding € 12,95 x 7 = € 90,65 per week kwijt zijn. Wij proberen dus onder de € 50,- te blijven, maar eerlijk gezegd komen we niet aan de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit die Nibud c.q. het Voedingscentrum in gedachten heeft: 250 gram groente en 200 gram fruit per persoon per dag. Zoveel eten wij gewoonweg niet; leg die 450 gram maar eens op één bord. Overigens als we meer groenten zouden eten, zou ik een minimoestuin met o.a. tomaatjes en paprika nemen, maar dat terzijde.

 

Een goede weekplanning maken kun je leren

Ik maak al 30 jaar lang wekelijks een planning. Ik begin met het maken van een planning per dag van wat we ’s avonds gaan eten voor de hele week. Dit doe ik aan de hand van de online folder van de komende week van de winkel waar ik de weekboodschappen ga halen (dit varieert tussen Lidl, Jumbo, Albert Heijn en Plus afhankelijk van waar ik de leukste aanbieding voor die week zie). In het begin van de week plan ik dan de verse groenten die niet zo lang houdbaar zijn. Het vlees verdeel ik in porties en wat ik later in de week nodig heb, vries ik in. 

 

Wij eten vaak 2 dagen achter elkaar hetzelfde, of we bewaren het voor over 2 dagen (vacuüm in de koelkast). Dan heb je iedere week voor 3 gerechten boodschappen nodig en 1 dag eten we altijd gemakkelijk (meestal op zaterdag bijvoorbeeld broodpizza, hotdogs of soep uit de diepvries met brood). Wat we verder nog overhouden, gaat de vriezer in. Op onze site vind je gerechten van rond de € 1,- per persoon: receptenindex diner.

 

Onze boodschappenlijst/weekbudget ziet er standaard als volgt uit zonder rekening met aanbiedingen te houden (maar ik streef er normaal gesproken naar om wel te plannen aan de hand van de aanbiedingen). Dit is een overzicht voor 7 dagen, maar wij eten zelf minimaal 1 per week uit de diepvries of een weckpot waardoor we toch vaak binnen dit budget kunnen blijven (naast de aanbiedingen). Pastasaus en soep koken we bijvoorbeeld in grote hoeveelheden en vriezen we in. 

Door een planning te maken kun je precies begroten of je binnen het budget gaat blijven. In de app van Jumbo, Plus of Albert Heijn kun je een boodschappenlijst maken. Na verloop van tijd lukt het op routine vanzelf. Er is gerekend met prijzen van dit moment eind maart 2022 en geen rekening gehouden met een dag in de week uit de diepvries eten:

 

Stuks Product Prijs

Sub

tot.

Tot.
Drinken        
 3 Pakken huismerk icetea 1,95    
 6 Flessen huismerk sinas 4,08    
 1 Fles huismerk cola 0,71    
 4 Blikken bier of 1 fles wijn 2,20    
 1 Fles vers sap 500 ml 1,97 10,91 10,91
         
Fruit        
1 kilo Banaan, appel, of kiwi   3,00 13,91
         
Vlees        
1 kilo Rundergehakt en/of kipfilet   7,25 21,16
         
Brood        
1 Heel brood Volkoren  1,75    
2 2 Afbak baguettes 0,49    
1 Rol beschuit 0,39 2,63 23,79
         

Brood-

beleg

       
1 Pakje kaas of vlees 1,87    
1 Doos 6 stuks eieren 1,99    
1 Pak of pot zoet beleg  0,99 4,85 28,64
         
Groenten Vers, pot, diepvries   5,00 33,64
         
Toetje 1 bak kwark   2,03 35,67
         
Papier Toiletpapier en tissues   3,60 39,27
         

Pasta, rijst,

aardapp.

    3,00 42,27
         
Koeken 2 pakken   1,22 43,49
         
Snoep 1 of 2 zakken   1,34 44,83
         
Chips 1 zak   1,57 46,40
         
Overig*     3,60 50,00

*Overig is onvoorzien / schoonmaak / vuilniszakken / kruiden / thee / tomatenpuree / pannenkoekmix / iets om te bakken voor in het weekend en/of een verspil-me-nietje dat in de diepvries kan etc.

**Prijzen eind maart 2022 Jumbo

*** Het eten voor de huisdieren is hier niet in meegenomen

**** Koffie drinken we niet (alleen het bezoek)

***** Persoonlijke verzorging is niet meegenomen (deze kopen we in de aanbieding 1+1 gratis bij de drogist)

 

Bijvoorbeeld onze boodschappen van vrijdag 25 maart 2022 voor onderstaande weekplanning:

 

 Weekdag Gerecht
 Zaterdag Taco's met ijsbergsla en tomaat
 Zondag Bami met bami-/nasigroenten
 Maandag Taco's
 Dinsdag Spaghetti met pastasaus bolognese (winterwortel)
 Woensdag Bami
 Donderdag Macaroni met pastasaus bolognese
 Vrijdag Kliekjesdag met wat over is bijvoorbeeld broodpizza of baguettes

Totaal € 48,71

 

Als je naar de foto en naar de kassabon kijkt, is het toch een mooie weekvoorraad; 4 boodschappentassen vol. 

*Nasipakket van 450 gr à € 1,50 staat niet op de bon en moet er nog bijgerekend worden (hadden we nog in de vriezer uit een eerdere twee-voor-de-prijs-van-één-aanbieding)

** De pakken Jumbo Icetea worden al enkele weken niet geleverd, vandaar halve literflesjes gekocht die in verhouding duurder zijn en waar ook statiegeld voor is bijgerekend.

*** De gespaarde Jumbo Extra’s punten kunnen bij 1.000 punten af en toe worden ingewisseld voor € 5,- korting op de boodschappen

 

 

Wij hebben niet het gevoel dat we bezuinigen terwijl we toch ook niet voor enorme bedragen boodschappen doen. 

 

Ga jij ook proberen met een weekplanning binnen jouw budget te blijven? Heel veel succes met ook besparen zonder te bezuinigen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0