Buurtkastje

Het Buurtkastje of The Little Free Pantry zoals dit uit Amerika overgewaaide initiatief ook wordt genoemd

 

Na de coronacrisis komen nu nog meer mensen in de financiële problemen door de oorlog in Oekraïne. Ook in buurten waar je dit niet zou verwachten, hebben mensen het financieel moeilijk door de stijgende prijzen van de dagelijkse boodschappen en energie. 

 

Een Buurtkastje kan overal helpen. We kennen allemaal al de Buurtbiebjes (minibieb) en misschien ook wel een Zaden- en stekjesruilkastje of het Menstruatiearmoedekastje. 

 

Het Buurtkastje is bedoeld voor houdbare producten zoals groenten in blik, soep, koekjes, koffie, thee, limonadesiroop, luiers, kattenvoer, hygiënische producten zoals zeep, tandpasta, shampoo of wasmiddel. Het product moet nog onaangebroken zijn, mag nog niet over de houdbaarheidsdatum zijn en het product mag geen alcohol of rookwaren betreffen (dit omdat kinderen ook in het kastje kunnen). Verder is alles welkom.

 

Neem wat je nodig hebt en geef wat je kunt missen 

Het is een soort minivoedselbankje waar je geen lid van hoeft te zijn. Het Buurtkastje is vooral bedoeld als steun voor buurtgenoten die het (momenteel) wat minder goed hebben. Het idee is: Neem wat je nodig hebt en geef wat je kunt missen om zo elkaar te helpen (Take what you need, leave what you can).

 

Maar je kunt ook producten ruilen zonder dat je in financiële nood verkeert; het doel van het Buurtkastje is namelijk ook het voorkomen van voedselverspilling. Voedselverspilling komt nog veel te vaak voor. Bijna iedereen heeft wel producten over uit een kerstpakket of uit een met spaarzegels gespaard boodschappenpakket die in de voorraadkast blijven staan. 

 

Let wel: het is absoluut de bedoeling dat je eruit kunt nemen wat je nodig hebt, maar laat nog wel wat voor anderen staan.  

 

Het Buurtkastje is in Nederland denk ik het meest bekend geworden door Stichting SoGoed (Sociaal Ondernemerschap Goed). De stichting werkt aan een betere toekomst voor iedereen. De kastjes worden met de hand gemaakt door mensen die opnieuw hun plek in de maatschappij vinden. Naast het Buurtkastje hebben ze ook een Buurtkoelkast en een mobiel Buurtkastje; de Boodschappenkar ontwikkeld: www.stichtingsogoed.nl .

Er zijn ook plaatselijke werkontwikkelbedrijven (sociale werkbedrijven) die soortgelijke kastjes maken.

 

Het Buurtkastje kan als burgerinitiatief worden neergezet. Maar misschien is er ook wel een aanvraag bij het Dorps- en Wijkbudget voor mogelijk. 

 

Een mooi idee lijkt mij om kinderen van de plaatselijke basisschool het kastje mooi te laten beschilderen met leuke etenswaren erop om hen er zo ook bij te betrekken. Het Buurtkastje kan ook een naam krijgen naast natuurlijk ‘Buurtkastje’: ‘Ons Buurtkastje’, ‘Liever delen dan verspillen’ of ‘Little Free Pantry’.

 

Het Buurtkastje heeft naast het helpen van buurtgenoten en het voorkomen van voedselverspilling ook een sociale functie. Het is daarom denk ik goed om het buurtkastje op een sociale ontmoetingsplek te hangen zoals een buurthuis of een kerk. En wellicht om naast het Buurtkastje ook een minibiebje te hangen voor mensen die misschien zouden schromen om iets uit het Buurtkastje te nemen (kunnen ook een boek ruilen). Natuurlijk is bij iemand in de voortuin ook fantastisch, tenzij er tenminste geen belcamera op gericht staat.

 

Er moet in ieder geval wel iemand (of meerdere personen) verantwoordelijk zijn voor het dagelijks bijhouden van het kastje. En misschien is het handig om een inzamelpunt te hebben voor het geval er meer wordt aangeleverd dan er op dat moment in het kastje past; om het later aan te vullen als er weer plek is. Er kan op de paal waarop het kastje is bevestigd, een korte omschrijving bevestigd worden.

 

Je kunt er als particulier voor kiezen om ruchtbaarheid aan het Buurtkastje te geven via social media en/of de kaart op de website van Stichting SoGoed of om dit bewust niet te doen. Of bijvoorbeeld alleen in een besloten Facebookpagina van de wijk. Via GoogleMaps is ook 'Buurtkastjes Nederland' te vinden. Maar de mensen die het nodig hebben, zullen het vast snel weten te vinden via mond-tot-mondreclame.

 

Ik ga me er in ieder geval voor inzetten om in mijn wijk een Buurtkastje te realiseren waarnaar iedereen z’n weg zal weten te vinden en ik hoop hiermee anderen ook te inspireren. 

 

Overal zouden Buurtkastjes moeten staan; een Buurtkastje verbindt

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Linda (zondag, 01 januari 2023 23:03)

  Ik wil graag een ‘drogist’kastje maken. Met allerlei spullen als: tandenborstels, tandpasta, deodorant, maandverband, shampoo etc.
  Omdat dit allemaal ook erg duur is geworden en veel mensen dankzij de verhoging van de energieprijzen het nog zwaarder hebben. Alleen kan ik geen €160 betalen voor zo een kastje. Doen jullie ook aan schenkingen? Of hebben jullie andere plaatsen waar ik aan zo een kastje kan komen? (Goedkoper).

 • #2

  Yaniek en Karin (maandag, 02 januari 2023 10:16)

  Hallo Linda. Wat goed dat je een buurtkastje wilt maken; hieraan is inderdaad helaas tegenwoordig veel behoefte. Heb je al een aanvraag bij je Gemeente gedaan voor het Wijk-, Buurt- en Dorpsbudget? Op de website van je Gemeente kun je vinden waar je dit kunt indienen. Als je erbij vermeldt dat het een sociale functie heeft om de buurt te verbinden, maak je vast een goede kans. Voeg ook de offerte van het kastje erbij en foto's waar het geplaatst gaat worden. Het gratis boodschappenpakket van de Plus waarvoor gespaard kan worden bevat vloeibaar wasmiddel. Ik weet niet of je een buurtapp hebt waarin je een oproep kunt doen voor de zegels die niet gebruikt worden? Als je eenmaal het kastje hebt staan, zul je merken dat dit door de buurt gevuld gaat worden. Buurtkastje Lutten heeft bijvoorbeeld een mooie Facebookpagina waar wekelijks de inhoud op wordt gepost. Mocht jij ook van plan zijn om social media in te zetten, dan zou ik dit ook zeker vermelden in je aanvraag bij de Gemeente. Mocht de aanvraag niet gehonoreerd worden, is Marktplaats of een kringloopwinkel misschien nog een optie. Wij wensen je heel veel succes.